Vučić danas u Zagrebu: Razgovori o nestalim, granicama i bilateralnim odnosima

– Predsednik Srbije rekao je da ne vidi bezbednosne prepreke da ide u Zagreb i da će tamo razgovarati o nestalima, granicama, ekonomiji i položaju dvaju naroda

BEOGRAD (AA) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će teme njegove posjete u Zagrebu, koja počinje danas, biti pitanje nestalih, granični prelazi i odnos prema Srbima u Hrvatskoj, ali i Hrvatima u Srbiji, kao i ekonomska saradnja dveju zemlje, javlja Anadolu Agency.

Upitan o temi na kojoj insistira premijer Hrvatske Andrej Plenković – ratnoj odšteti, Vučić je rekao: “Za nas nema tabu tema, ja samo kažem premijer (Andrej) Plenković će dobiti odgovor”.

On je rekao da će tokom posete razgovarati sa zvaničnicima Hrvatske, među kojima su Plenković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i sa predstavnicima Srpske pravoslavne i Katoličke crkve u Hrvatskoj, što je ocenio da je važno za obe Crkve i naroda.

Vučić je rekao da je važno da će sa Grabar Kitarović razgovarati o pitanju nestalih i Srba i Hrvata, ali da je za obe strane najvažnije šta će dogovoriti za budućnost dvaju naroda.

On je u tom kontekstu pomenuo da dogovori koji su postignuti u vreme prošlog sastanka doprineli da neki Srbi u Hrvatskoj dobiju struju, a Hrvati u Tavankutu u Srbiji asfaltirane ulice i muzičko odeljenje u Sonti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je ranije jutros da je poseta Vučića Zagrebu rizična, ali je Vučić rekao da ne misli da postoje bezbednosne pretnje zbog kojih ne bi otišao u Zagreb.

Vučić je rekao i da je mislio da Srbija i Hrvatska imaju samo različito viđenje ratova 1990-ih godina na prostoru Jugoslavije, ali ne i da je to slučaj sa Drugim svetskim ratom.

On je rekao da želi da radi za Srbiju koja je u dobrim odnosima sa susedima.

“Posao je naš da vodimo Srbiju koja će da bude snažnija, Srbija koja ima bolji odnos sa komšijama, koja ima manji javni dug, takvim putem će Srbija nastaviti”, rekao je Vučić.

Pročitajte...