25. maj – Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu

U petak će sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija svoje programske sadržaje prilagoditi Danu žalosti.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je prije dvije godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, Danom žalosti za područje našeg kantona.

Na ovaj datum, 1995. godine granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske  usmrtila je u Tuzli 71 osobu, najviše mladih, dok je preko 200 ljudi ranjeno. Ovaj zločin nad civilnim stanovništvom ostaće upamćen kao “Zločin na Kapiji.”

Za ratni zločin na Kapiji osuđen je oficir Vojske Republike Srpske

Novak Đukić, koji je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. On je u junu 2014. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Međutim, Đukić je trenutno nalazi u Srbiji, gdje se, navodno, liječi.  Za njim je raspisana potjernica, ali  ne može biti izručen našoj zemlji zbog srbijanskog državljanstva. Pa ipak, Đukić kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazne. No Srbija to odbija učiniti.

Pročitajte...