286 nezaposlenih u TK posredstvom tri javna poziva dobiće posao

Služba za zapošljavanje TK danas je objavila tri javna poziva od čega su dva za poslodavce i jedan za samozapošljavanje.  Za dva javna poziva sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja Služba je rebalansom budžeta izdvojila milion i po maraka, dok je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak ove godine obezbijedilo 216 600 maraka za subvencioniranje zapošljavanja i obavljanje pripravničkog odnosno volonterskog staža osobama koje nisu iz reda boračke populacije. Posredstvom ovih javnih oziva posao će dobiti 286 osoba.  

Rebalansom budžeta Službe za zapošljvanje TK, milion i po maraka biće raspoređeno na dva programa koji se odnose na sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja.

„Milion i 200 KM za sufinasiranje zapošljavanja i oko 300 hiljada za pokretanje samostalne djelatnosti namjenene poslodavcima i nezaposlenim osobama koje se nalaze na našoj evidenciji i žele pokrenuti djelatnost. Sva zapošljavanja su na periode od 12 mjeseci. Ovaj sufinansiranje zapošljavanja  na koji apliciraju poslodavci koji su izmirili sve svoje obeveze ili plaćaju dug poreznoj upravi na rate, mogu aplicirati i mogu zaposliti osobu bez obzira na dob, stučnu sprem, na broj dana prijave na evidenciji“, izjavila je za našu medijsku kuću Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Putem ova dva javna poziva posao će dobiti 200 osoba dok će njih 46 dobiti priliku za  pokretanje samostalnog biznisa.  Mjesečni iznos koji će Služba refundirati isnosi 500 maraka, s tim da ima i dodatak od 36 maraka za osobe koje pokreću samostalni biznis zbog registracije djelatnosti.  

Javni poziv kojeg svake godine sufinansira  Kantonalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i povratak odnosi se na subvencioniranje zapošljavanja i obavljanje pripravničkog odnosno volonterskog staža. Iz budžeta Vlade TK izdvojeno je 216 600 maraka i  namjenjen je sljedećim kategorijama: „Namjenjen je zapošljavanju kategorija iz Romske populacije, iz porodica gdje ni jedan član nije zaposlen, mladi do 30 godina i mladi koji izlaze iz ustanova javne skrbi“, ističe Makul.

Plan je zaposliti oko 31 osobu ovisno o stručnoj spremi. Priliku za obavljanje pripravničkog/volonterskog staža putem ovog javnog poziva dobiće 9 osoba koje nisu iz reda boračke populacije, s obzirom da za njih postoje slični programi zapošljavanja posretstvom Ministarstva za boračka pitanja TK. Svi zainteresirani dokumentaciju će donositi u Službu za zapošljavanje ili općinske biroe. Potrebne informacije zainteresirani mogu naći na web stranici Službe. Pozivi ostaju otvoreni 15 dana, do 18. avgusta.

Pročitajte...