30. septembra počinje 57. MESS

“Slijepi pjesnik”, predstava belgijske trupe Needcompany i vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureata Jana Lauwersa, 30. septembra u 20 sati u Zenici, otvorit će ovogodišnje, 57. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Ovo je rečeno na današnjoj najavnoj pres-konferenciji festivala MESS, koja je održana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Osim u Sarajevu i Zenici, pojedine predstave MESS-a igrat će u Mostaru, Visokom i Konjicu. U devet festivalskih večeri, od 30. septembra do 8. oktobra, publika će imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 zemalja, vrlo različite po sadržaju kako u teatarskim formama tako i po temama – od plesnog teatra, preko marionetske opere, do teatra-predavanja i performansa. Predstave odabrane za 57. MESS bit će ispričane iz perspektiva koje rijetko čujemo u javnom prostoru. U fokusu ovogodišnjeg festivala bit će atipični naratori i naratorke, oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu, a pripovjedat će nam žene, interseksualne osobe, djeca, izbjeglice te osobe sa tjelesnim poteškoćama.

Direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasio je kako je fokus ovogodišnjeg Festivala afirmacija različitosti kao suštinsku vrijednost svakog, a posebno bh. društva. Zbog toga je i poseban akcenat ovogodišnjeg festivala i na bh. teatru i produkciji.

– Naša misija je kontinuirano podsjećanje da je upravo sloboda kisik umjetnosti i svakog društva ili kao što je rekao Nietzsche umjetnost je tu da ne umremo od istine, rekao je Kreševljaković i najavio ponovnu afirmaciju bh. teatarske produkcije.

On je dodao da će u oficijelnom programu biti tri predstave iz BiH prema izboru selektorice Alje Predan, “Otkrivanje žene”, “Moja fabrika” i “Mi djeca s kolodvora Zoo”, dok će u zasebnom programu MESS Market sa fokusom na bh. produkciju biti odigrane četiri predstave.

Sve bh. predstave pratit će selektori i selektorice festivala iz Francuske asocijacije za distribuciju umjetnosti ONDA i drugih zemalja, a iz direkcije Festivala naglašeno je da će se ove godine nastaviti intenziviranje saradnja sa drugim gradovima i institucijama – Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Narodnim pozorištem Mostar i kulturnim centrima u Visokom i Konjicu.

– Program 57. MESS-a možda najbolje opisuje dio sinopsisa predstave “MDLSX”, talijanske trupe MOTUS. Predstave su kao himne različitosti, izvan granica onoga što društvo nameće kao “normalno”, izvan granica boje kože, spola, seksualne orijentacije, religije ili pripadnosti državama, kazala je umjetnička direktorica Festivala, Selma Spahić i dodala da Festival i ove godine pruža priliku mladim rediteljima i rediteljicama da predstave svoj rad.

Među imenima koja će obilježiti ovogodišnji MESS, osim Needcompanya, svakako su laureati David Espinosa, Paolo Magelli, te Arpad Schilling, Andriy Zholdak i Milo Rau, čija je predstava proglašena najboljom u 2016. godini prema ocjeni najuglednijeg teatarskog časopisa Theater Heute.

Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, naglasio je da mu je zadovoljstvo što će se višedecenijska saradnja nastaviti i ove godine otvaranjem 57. Festivala MESS.

– Saradnja između MESS-a i BNP-a je logična, prirodna, organska i zajedno na isti način poimamo šta to treba biti misija, funkcija i značaj teatra i Festivala. MESS je jedna od najznačajnijih kulturnih događaja u regionu i sretni smo što bh. publici zajedno predstavljamo šta se dešava u evropskom i svjetskom teatru, pojasnio je Begagić.

On je naglasio da će BNP Zenica ove godine teatarskoj publici u Sarajevu predstaviti svoj komad “Moja fabrika” te dodao da je sretan što je Direkcija MESS-a ukazala BNP-u Zenica povjerenje i ove godine, da se najstariji i najznačajniji teatarski festival, kao jedna od najznačajnijih regionalnih teatarskih manifestacija, praktično otvori, a na neki način i simbolično zatvori, u Zenici.

U posljednjih desetak godina BNP Zenica je u okviru zvanične selekcije MESS-a nastupilo sa 15-ak produkcijskih, odnosno koprodukcijskih, predstava, među kojima su: “Tvrđava”, “Na dnu”, “Arapska noć”, “Pismo iz 1920.”, “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, “Ruža za Anu Terezu”, “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”, “Za šta bi ste dali svoj život?”, “Osvajanje sreće”, “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”.

Pročitajte...