Obilježena manifestacija Dani otpora iu odbrane od genocida u Pirićima

U mjestu Pirići kod Bratunca održana je manifestacija – Dani pružanja otpora i odbrane od genocida, čime je završeno obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Bratuncu. Manifestaciiji je prisustovala delegacija Vlade TK, na čelu sa premijerom, Jakubom Suljkanovićem, potpredsjednik entiteta RS Ramizom Salkićem, kao i brojni predstavnici boračkih udruženja iz Tuzlanskog kantona.

Prije 26 godina selo Pirići kod Bratunca, bilo je jedno od rijetkih koje agresorske snage nisu zauzele. Bilo je oaza spasa za bošnjačko stanovništvo susjednih sela, koja su još od početka maja 1992. godine pripadnici četničkih snaga spaljivali jedno za drugim. U periodu od 92- 95 poginulo je oko 200 stanovnika ovog mjesta.

Vlada Tuzlanskog kantona protekih je godina uložila u izgradnju dionice puta u ovom selu. Uloženo je I u izgradnju spomen obilježja “Šehidski ljiljan”, koji je podsjetnik na one koji su svoj život dali za odbranu BiH. Premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović najavio je i nove projekte, kao što je nastavak ulaganja u puteva, kako bi bio olakšan pristup šehidskim spomen obilježjima.

U zločinima koji su počinjeni u Bratuncu poginulo je više od 3 hiljade ljudi, a samo u periodu od 1 do 10. maja njih 630. Ubijani su neselektivno. U grobnicima su pronađeni posmrtni ostaci trudnih žena, djece od nekoliko mjeseci, pa do 10 godina. Preživjeli su odlučni u namjeri da se svirepa ubistva nikad ne zaborave. Zbog toga najvaljuju je I podrška projektu izgradnje spomen ploče u Kravici, gdje je u halama zemljoradničke zadruge ubijen veliki broj Bošnjaka. Za sve prisutne organiziran je i iftar, čime je u Bratuncu prvi dan Ramazana, svetog mjeseca za muslimane, dočekan u sjećanju na šehide Bratunca, ali i sve šehide Podrinja i BiH.

 

Pročitajte...