Multimedijalne učionice za učenike Druge osnovne škole Srebrenik

Učenici Druge osnovne škole u Srebreniku zahvaljujući donaciji od 70 hiljada konvertibilnih maraka, imaju nove klupe i sasvim drugačije uslove za rad u svoim učionicama. Danas su na svoj način, organiziranjem školske svečanosti zahvalili donatorima – pripadnicima Vojne misije Republike Turske u BiH.

novinar Azra Mešić

Simboličnim presjecanjem vrpce na jednoj od učionica, Druga osnovna škola Srebrenik obilježila je početak korištenja namještaja i opreme koju su za njenih 512 učenika donirali pripadnici turske vojne mirovne misije.

– Turska vojna misija donirala je školsku opremu, klupe, katedre, ormare, računarsku opremu, trakaste zavjese, 12 računara i 6 projektora i 6 komada platna za projektore, pojašnjava za dnevnik RTVTK Zehra Isić, direktorica Druge osnovne škole Srebrenik.

Stare klupe koristile su generacije ove škole unazad 30 godina. Velikom priredbom učenici su se zahvalili donatorima, koji su ih obradovali multimedijalnim učionicama.

– Kad smo saznali da smo dobili projektore da više ne moramo izlaziti iz jedne učionice i da u njoj možemo pratiti sad nastavu iz geografije, historije, matematike, bosanskog jezika. To nas je jako razveselilo, kaže učenica ove škole Lamija Mumanović, članica hora koji je nastupio danas na priredbi.

U resornom kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje i nauku kažu da turski vojnici svake godine pomažu škole na ovom području.

– Škole imaju kontinuiranu saradnju sa Turskom vojnom misijom i svim organizacijama iz Republike Turske. To školama mnogo znači u stvaranju što boljih uslova za rad i boljih postignuća, mišljena je Elmir Tukić, stručni savjetnik u Ministartsvu obrazovanja i nauke TK.

Turska vojna misija djeluje na području Bosne i Hercegovine već 26 godina. Osim škola, najviše pomaže i rad zdravstvenih ustanova u našoj zemlji.

Pročitajte...