11. jula u Potočarima ukop još 33 žrtve genocida

Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Zaštićene enklave Srebrenica, održao je danas posljednju sjednicu pred dženazu koja će se klanjati 11. jula. Posmrtni ostaci 33 žrtve su iz Komemorativnog centra u Tuzli prebačeni u prostorije JKP “Gradska groblja” Visoko odakle će 9. jula biti transportovani u Potočare. Ukoliko se neka od porodica do same dženaze, odnosno ispraćaja tijela, odluči ukopati posmrtne ostatke žrtve, to će joj biti i omogućeno.
U Memorijalnom centru Potočari ove godine na kolektivnoj dženazi biće ukopane još 33 žrtve genocida. Program obilježavanja 24. godišnjice počeo je još ovog proljeća, a biće okončan u novembru. Centralni događaj su komemoracija i dženaza 11. jula, koju će predvoditi reis-ul-ulema dr. Husein ef. Kavazović. Među masovnijim događajima je i ”Marš mira” u kojem se i ove godine očekuje preko pet hiljada učesnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. Najstarija žrtva koja će se ukopati ove godine je Šaha Cvrk ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine. Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28) te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.
U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali se porodice još nisu odlučile za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida, dok se za više od hiljadu osoba i dalje traga.

 

Pročitajte...