Srebrenica ”crna mrlja” na obrazu onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995.godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici. Dženaze-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Neposredno prije dženaze u Fabrici akumulatora je odžana komemoracija na kojoj su se obratili domaći i strani zvaničnici, ali i svjedoci genocida. Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava u Potočarima je 6.643. Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk – imao je 16 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine.
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “sigurne zone Ujedinjenih naroda” Srebrenica 1995. godine Hamdija Fejzić na početku komemoracije rekao je da su danas u Potočarima primjereni samo molitva i šutnja. Podsjetio je na presude Haškog suda kojima je utvrđen zločin genocida, ali i na činjenicu da vlasti bh. entiteta Republika Srpska pokušavaju negirati te presude.
”Srebrenica svugdje u svijetu asocira na genocid i svi to znaju, mjesto na kojem se desilo veliko zlo, najveći i jedini genocid počinjen na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Onaj ko negira genocid ima srce zatrovano mržnjom, prvo prema svim ljudima, a onda i prema državi BiH”, kazao je Fejzić.
Srebreničanin Nedžad Avdić kazao je danas u ime preživjelih žrtava genocida ”Vjerujem da će na kraju i na duge staze pobijediti istina, bez obzira što u pojednim trenucima situacija izgleda beznadežno, i vjerujem da su pobjednici oni koji nakon teškog perioda postaju bolji ljudi, a da su gubitnici oni koji nakon nedaća postaju još gori.” Avdić, koji je u julu 1995. godine preživio strijeljanje, podsjetio je da je Srebrenica prepuštena onima koji ni nakon 24 godine ne prestaju negirati genocid i veličati ratne zločince. ”Umjesto da prihvate činjenice i pokušaju ublažavati posljedice genocida, on se nastavlja samo suptilnijim metodama, a prije svega kroz obrazovni sistem. I ne samo da se negira genocid, nego se negira sve što je naše, negira se naš jezik, negira se naša kultura, historija, naše naslijeđe, negira se naš identitet i negira naše postojanje na ovim prostorima”, kazao je Avdić, navodeći kako je to tako zato što nije poslana jasna poruka onima čije institucije stoje iza genocidne politike. Srebrenica je duboka rana koja se otvara iznova svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negira i umanjuje, kada se glorificiraju počinitelji, istakao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Lars-Gunar Vigemark govoreći na komemoraciji. Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima, kazao je Vigemark dodajući da je to direktan citat iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo.
”Pozivam vas da stvarate jedno okuženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe naslijeđe rata – istakao je Vigemark. Majke Srebrenice i mnogi drugi, kako je dodao, žive više od 24 godine sa sjećanjima posljednjeg oproštaja, pogleda i riječi… Toliko je pitanja koja ostaju neodgovorena o sudbini njihovih voljenih. Dosada su identificirane 6.643 žrtve, a broj još raste. Naše misli su danas sa njima, kao i sa preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koje su vjerovali da je zaštićena zona UN-a.”, rijeći su specijalnog predstavnika.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u Memorijalnom centru Potočari kazao da će Srebrenica zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid. ”Danas smo ovdje da u kaburove spustimo posmrtne ostatke 33-oje nevinih ljudi. Jer, kome i za šta može biti kriv 16-godišnji dječak Osman Cvrk, čije ćemo posmrtne ostatke danas ukopati? Kome i za šta mogu biti kriva sva ostala djeca iznad čijih mezarova ovdje u Potočarima stoje bijeli nišani? Kakva je to krivica tek stasalih mladića, braće Asima i Kasima Isakovića? Za šta su bili krivi Zaim Pilav i njegov sin Fuad? Kakva je krivica 82-godišnje starice Šahe Cvrk i svih ostalih pobijenih starica i staraca. Šta su i kome su skrivili svi oni: mučki pobijene žene, trudnice, novorođenčad, dječaci, starci, muškarci koji su branili svoje porodice i gole živote.” Na komemoraciji se obratio i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, institucije koja je pravni nasljednik tog suda, Carmel Agius, koji je uz izraze saučešća članovima porodica ubijenih, napomenuo je da se u ovom sudu više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu i zahvaljujući tom nepovratno se promijenio međunarodno pravni aspekt jednako kao što se promijenila situacija u Bosni i Hercegovini o ovom događaju. ” Negiranje genocida ima cilj da vas povrijedi. To je jedan od načina na koji se nastavlja genocid, njegova intencija je da se spriječi zalječenje rana, koristi se za političke poene onih u čiji prilog ide postojanje podijeljene BiH”. Pozvao je okupljene na mjestu gdje su počinjeni takvi zločini da se ujedine u glasovima protiv mržnje, pozvao je i na preuzimanje odgovornosti za borbu protiv ovakvih pojava. Nakon komemoracije i obraćanja zvanica odata je počast i položeno cvijeće na Memorijalni kamen u mezarju Potočari. Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje su posljednje počivalište našli u tom memorijalnom centru u Potočarima bit će 6.643, a traga se za još oko 1.000 osoba koje se vode kao nestali.

 

Pročitajte...