I ove godine u Tuzli uspješno organizovana Zimska škola fizike

Smanjeni interes učenika za prirodne nauke, posljednjih godina značajno se odražava i na upis studenata na prirodno-matematičke fakultete. Dugoročno to će sasvim sigurno ostaviti i negativan trag na cjelokupan razvoj bosanskohercegovačkog društva.

Kako bi mladim ljudima ponudili što više prilika u kojima će se njihov početni interes za prirodnim naukama razvijati društva fizičara i matematičara, uz svesrdnu pomoć Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i kantonalnog Pedagoškog zavoda redovno organizuju različite edukacije, među kojima je i zimska škola fizike. Ove godine organizovana je po treći put, a predsjednik Društva fizičara u TK profesor Smajo Sulejmanović ističe da postoji velika potreba za ovakvim edukacijama.

“Ona je veoma potrebna u društvu zato što smo primijetili da u obrazovanju ima jako puno šupljina kad je u pitanju samo znanje. I osjete se te praznine kod učenika. Onda smo mi evo organizovali ovu školu da popunimo te nedostatke za fizikom, da bi lakše polagali prijemne ispite, eksternu maturi i lakše pratili gradivo na fakultetima” ističe profesor Sulejmanović.

Jedan od organizatora je i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona. Stručni savjetnik u ovom Zavodu Denis Suljendić naglašava da je ovo samo dio aktivnosti koje imaju za cilj popularizaciju prirodnih nauka.

“Ova škola fizike je samo mali dio aktivnosti koje se uz podršku PMF-a održavaju zadnjih godina. Tako mi imamo i Zimsku školu matematike i Dane prirodnih nauka na PMF-u. Pedagoški zavod uvijek stoji iza svih tih aktivnosti i cilj nam je da naša djeca dobiju informacije, da dobiju znanje potrebno u savremenom svijetu i na savremenom tržištu rada, kako bi bili konkurentni”, ističe Suljendić.

Među osnovcima i srednjoškolcima koji pohađaju Zimsku školu fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli vide i svoje buduće studente. A neki od njih, možda će upravo takvu odluku donijeti zahvaljujući ovoj Školi. Amina Jahić, učenica Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla veoma je zadovoljna iskustvom.

“Zimska škola fizike je mnogo više nego što sam očekivala. Mislila sam da će to biti samo teorija i zadaci, ali smo mi dobili priliku da ono što znamo da primijenimo kroz razne eksperimente u laboratorijama kroz laboratorijske vježbe I da to znanje koje učimo godinaam u osnovnoj i srednjoj školi da ga zapravo primijenimo. To mi je jako značajno u ovoj zimskoj školi.”

Prirodne nauke izbor su i Anesa Mujkanovića, učenika Elektrotehničke škole Tuzla. Fiziku je zavolio još u osnovnoj školi.

 “Ta najnovija grana atomske fizike me zanima i volio bih u budućnosti završiti fakultet, doktorirati i nadam se pomoći svijetu da pronađe nešto novo.”

Zimska škola fizike, koja je počela 15. januara, trajat će do 7. marta ove godine. Pohađa je više od 120 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona, a osim profesora, svoja znanja i iskustva mladim ljudima prenose i uspješni studenti Odsjeka fizika, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.