U BiH zabilježen nagli skok zaraženih koronavirusom

Danas je zabilježen nagli skok broja zaraženih u BiH, prije svega na području bh. entiteta Republika Srpska, uglavnom Banja Luke. Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je jutros da su u tom entitetu potvrđena nova 34 slučaja koronavirusa, od ukupno 176 testiranih. Iz Banje Luke su 22 nova slučaja, 4 iz Teslića, 2 iz Laktaša, 2 iz Prnjavora, jedna osoba iz Prijedora, jedna osoba iz Bijeljine, jedno iz Kotor Varoši i jedno iz Modriče. Radi se o do sada poznatim klasterima, odnosno kontaktima. Među zaraženima je i troje zdravstvenih radnika, odnosno jedan ljekar i dva tehničara iz jedne privatne zdravstvene ustanove. Kada je riječ o Federaciji BiH, u Konjicu su potvrđena nova četiri slučaja. Radi se o tri člana porodice preminulog Hasiba Mustafića, vozača direktora Kompanije Igman, te o još jednom muškarcu koji se povezuje s tzv. slučajem „Igman“. I u Goraždu je potvrđen još jedan slučaj zaraze. U Bosni i Hercegovini zaraženo je 230 osoba. Njih petero je izlječeno, dok su zabilježena 4 smrtna slučaja. Na području Tuzlanskog kantona još nema niti jedna osoba zaražena koronavirusom. Testirano je 138 osoba,a svi testovi su negativni.

U Tuzlanskom kantonu nešto manje od 5 hiljada osoba nalazi se u izolaciji. Za njih, više od hiljadu, nakon 14-dnevne izolacije, završen je nadzor. Po isteku zadane izolacije, utvrđeno je da nisu zaraženi koronavirusom.  Do današnjeg dana testirano je preko 130 osoba na COVID-19, a svi rezultati su negativni.

 “Prema podacima zavoda za javno zdravstvo sa današnjim datumom  je nešto malo manje od 5 hiljada , negdje 4863 osobe pod nadzorom, a prema podacima isto tako zavoda za javno zdravstvo, za negdje oko 1300 osoba završen je nadzor. Ono što je isto tako važno da je od početka svih ovih dešavanja sa koronavirusom u Tuzlanskom kantonu testirano ukupno 138 osoba sa jučerašnjim datumom i još uvijek Tuzlanski uz Livanjski kanton u Federaciji na svu sreću nema niti jedan registrirani slučaj pozitivnog bolesnika ili osobe sa koronavirusom”, rekao je Sead Ahmetagić načelnik klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Stanovnici Tuzlanskog kantona pridržavaju se svih preporuka koje je izdao Krizni štab Ministarstva za zdravstvo Tuzlanskog kantona, kako bi se problem sa koronavirusom što prije riješio.

“Trenutno je još uvijek povoljna situacija, a da bi ostala i dalje povoljna potrebno je da sve one mjere koje su Federalni stožeri i sve ove upute i savjete koje smo dobijali i od kolega iz inostranstva i pratili od centara za kontolu COVID infekcije poštovali. Tek ako sve to budemo učinili možemo se nadati boljem scenariju”, kazao je Ahmetagić.

 U Bosni i Hercegovini svakodnevno raste broj zaraženih. Najviše ih je u Republici Srpskoj. Prednjači Banja Luka, a izdvajaju se još Laktaši i Kozarska Dubica. Na području Federacije BiH najviše zaraženih je u Konjicu. Zatim slijede Sarajevo, Mostar, Bihać. Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu još uvijek je stabilna. Kantonalni krizni štab naredio je općinama i gradovima da osiguraju izolatorije za osobe koje ne poštuju mjere samoizolacije. Iz Kriznog štaba Ministarstva za zdravstvo Tuzlanskog kantona apeluju na sve građane da se nastave pridržavati svih preporuka i uputa koje su im izrečene, u cilju prevencije širenja koronavirusa.