80. rođendan Nijaza Alispahića, barda bh.književnosti i pozorišne umjetnosti

Jedan od najznačajnijih bh. književnika Nijaz Alispahić danas navršava 80 godina života. Za šest decenija umjetničkog rada iza njega je 20-tak knjiga, brojne kulturne hronike, a među najvažnija ostvarenja spadaju drame i opere “Hasanaginica” I “Zmaj od Bosne”.

Nijaz Alispahić je već četvrt stoljeća saradnik naše televizijske kuće, za koju je svojevremeno uradio nezaboravne emisije i projekte. Ovog barda naše kulture posjetili smo u njegovom domu da mu čestitamo 80. Rođendan.

Hvala vam velika što ste došli, što ste se sjetili Nijaza Alispahića. Od samog početka sam RTVTK-a doživljavao kao svoju kuću”, ističe Nijaz Alispahić.

Prije deset godina u Narodnom pozorištu Sarajevo je priređena književna matineja u čast Nijaza Alispahića, na kojoj su govorili Nedžad Ibrišimović, Atif Kujundžić I Vojislav Vujanović, koji više nisu među nama. Nijaz kaže da se ne osjeća usamljenim u svijetu u kome je sve manje njegovih generacijskih ispisnika, jer  je porodica vječna oaza  inspiracije, motivacije, kreativnosti i sabura.

80 godina života I 60 godina umjetničkog rada trebali su biti obilježeni promocijom njegovih “Izabranih pjesama”, ali zbog pandemije koronavirusa sve je odgođeno do daljenjeg.

“Ja sam optimist i to moramo predeverati jer svako zlo i svaka nesreća ne traje vječno. Mada je  o koroni sve rečeno, pridružio bih se porukama da budemo strpljivi, da poštujemo jedni druge, prijatelje i komšije i da to zajednički predeveramo“, poručuje književnik Alispahić”

Stvaralački angažman N. Alispahića obuhvata široko polje djelovanja: poezija,proza, drama, dramatizacija, teatrologija, kritika, esejistika, publicistika, filmski scenario, feljton, kulturna hronika, kolumnistika, pozorišna režija, istraživanje književno-dramske baštine, uređivački angažman. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada. N. Alispahić je prevođen na više stranih jezika. Zastupljen je u Antologiji bošnjačke pripovijetke XX stoljeća.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...