Tuzla: Promovisan priručnika za osnaživanje slijepih žena pod nazivom „Budućnost koju želimo“

“Završila sam socijalni rad, završila sam srednju medicinsku školu, smjer fizioterapeut, završila sam Biznis-akademiju, ali nemam mogućnost da radim. Fond za profesionalnu rehabilitaciju jeste osnovan ali nas je samo svrstao u matična udruženja ili u neka socijalna preduzeća”.

Ovo je priča Time Musić, dopredsjednice Udruženja građana oštećenog vida Tuzla,  koja najbolje ilustruje probleme slijepih i slabovidnih osoba danas u Bosni i Hercegovini. Oni su izraženi u svim sferama života – obrazovanju, zdravstvu ali najviše u oblasti zapošljavanja. Posebno su diskriminirane žene

“Puno je više nezaposlenih slijepih žena u odnosu na muškarce i one su manje plaćene za posao koji obavljaju. Nažalost, poražavajući je podatak da je samo 2% slijepih žena na području Tuzlanskog kantona zaposleno. Jedan dio su nositelji lične penzije ili ih izdržavaju roditelji, dok je mnogima, koji su imali dan radnog staža, nemoguće ostvariti porodičnu penziju i na taj način osigurati sebi egzistenciju za život” kaže izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić.

Zbog toga se potpuno opravdanim nametnula priprema Priručnika za osnaživanje slijepih žena pod nazivom „Budućnost koju želimo“, a koji je promovisan danas u Tuzli, u okviru obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa.

Priručnik je preveden sa engleskog na bosanski jezik u okviru projekta  „Osnaživanje slijepih žena za borbu protiv diskriminacije, nasilja i rodne neravnopravnosti“, koji je dio regionalnog programa „Dijalog za budućnost:  unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za  izgradnju mira.

“I u zemljama Evropske unije i u BiH slijepe žene u organizacijama obavljaju tehničke poslove i poslove intervencije u postotku od 70%, dok su slijepi muškarci uglavnom na rukovodećim položajima” ističe Tifa Tučić.

Zbog toga je ugradnja džender perspektive u svim segmentima djelovanja organizacija slijepih i slabovidnih osoba od izuzetne važnosti, istaknuto je danas.

U okviru obilježavanja Dana bijelog štapa, a koje je organizovalo Udruženje građana oštećenog vida Tuzla,  upriličeno je i prigodno predavanje o značaju bijelog štapa. Naglašena je potreba za brojnim promjenama u zajednici kako bi se slijepim i slabovidnim osobama život učinio lakšim. Predavanje je održala dr.sci.Hurma Begić-Jahić, asistentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

“Svjedoci smo da oni postaju sve više samostalni i to isključivo zahvaljujući svojim ličnim snagama i sposobnostima, znači svojom borbom. Mi smo, sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, već više od 20 godina, na raspolaganju ovom Udruženju i vrlo rado se odazivamo svim zajedničkim aktivnostima i projektima gdje nas pozovu” ističe profesorica Begić-Jahić.

Obilježavanje dana bijelog štapa uveličali su gosti iz UNDP-a, Lions kluba te Grada Tuzle, koji redovno podržavaju projekte Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.