Zagađenost zraka povećana zbog temperaturnih inverzija

Projektom „ Čist zrak je naše pravo“ Centar Za ekologiju i energiju Tuzla potvrdio je činjenicu da zagađeni zrak ima ogroman uticaj na ljudsko zdravlje. Projekt obuhvata vremenski period od 2016. do 2019. godine, a mjerenja su izvršena na području Tuzle, Lukavca i Živinica. Vremenski uslovi takođe imaju značajnu ulogu u smanjenu zagađenosti zraka. Prema riječima meteorolaga veliki spas, pogotovo za kotlinska područja je vjetar kojeg nažalost u narednom periodu neće biti.

Kada je u pitanju ova situacija odnosno ova epizoda sa aerozagađenjem onda nam treba nestabilna atmosferska situacija, uglavnom što je sada važno istaknuti da se nestabilna atmosferska situacija prognozira tek pted sami Božić dakle na badnjak i ona bi se reflektorala kroz postepeno jačanje vjetra s tim da obično jugo i jugozapadni kada počnu puhati najkasnije prodru  do Tuzlanskog kantona, sjeveroistoka Bosne“ kazao je Nedim Sladić

Prema izvještajima  Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka u proteklih nekoliko  dana,  uglavnom je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetiuma Skver, BKC, Bukinje i Lukavac. Za razliku od pomenutih lokacija u Živinicama je zabilježeno prekomjerno zagađenje zraka. Meteorolog Sladić još jednom podsjeća da ćemo punim plućima moći disati tek poslije Božićnih blagdana.

“Poslije Božićnih praznik a mogu se očekivati padavine ali i prodor hladnijeg zraka koji bi upotpunile sliku nestabilne atmosfere u koji se podstiču i vjetreni vrtlozi sa kojima se zagađeni zrak može miješati sa čišćim zrakom i samim tim da se kotlina napokon očisti od ovih štetnih materija“  navodi Nedim Sladić

 Stručnjaci u danima s prevelikom koncentracijom zagađujućih čestica građanima preporučuju smanjeno izlaganje vanjskim uslovima u jutarnjim i večernjim satima, zatim korištenje zaštitnih maski, ali i odlazak u prirodu ili na planinu.

Pročitajte...