99 posto umrlih od koronavirusa u Italiji prethodno su imali zdravstvene probleme uz prosječnu starost od 79,5 godina

Kako piše Bloomberg, nakon što je u Italiji više od 2.900 ljudi preminulo od koronavirusa što se definiše kao porast od 150 posto u posljednjih sedam dana, zdravstvene vlasti su nastojale poduzimati brojne mjere kako bi pomogli u suzbijanju širenja ovog virusa.

Vlada premijera Giuseppea Contea razmatra o produženju blokade cijele države i nakon početka aprila jer u ovoj državi je do sada potvrđeno više od 35.700 slučajeva zaraze.

Nova studija bi mogla pružiti bolji uvid u visoku smrtnost Italije koja je za osam posto viša nego u drugim državama.

Rimski institut pregledao je medicinsku dokumentaciju za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, prilikom čega je otkriveno da samo tri žrtve, odnosno, 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri prethodna oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.

Više od 75 posto njih je imalo povišen krvni pritisak, 35 posto dijabetes, a trećina je patila od srčanih bolesti.

Prosječna starost onih koji su umrli od koronavirusa u Italiji je 79,5 godina. Od 17. marta umrlo je 17 osoba koje su mlađe od 50 godina. Sve žrtve koje su imale manje od 40 godina bili su muškarci s ozbiljnim postojećim medicinskim stanjima.

Iako su u utorak objavljeni podaci koji su ukazivali na usporavanje porasta slučajeva zaraze, studija pokazuje da bi Italija mogla podcjenjivati stvarni broj slučajeva testiranjem samo onih pacijenata koji pokazuju simptome.

Prema podacima Fondacije GIMBE, postoji mogućnost da je virusom oboljelo oko 100.000 Italijana čime bi se stopa smrtnosti u ovoj državi približila svjetskom prosjeku od oko dva posto.