Abdulah Sidran dobitnik Povelje “Muhamed Hevai Uskufi”

Akademik Abdulah Sidran dobitnik je povelje „Muhamed Hevai Uskufi“ za životno djelo, koju za poseban doprinos razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije dodjeljuje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a koju je utemeljio Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Povelja mu je uručena na sinoćnoj manifestaciji, održanoj u Tuzli u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika.

novinar Azra Mešić

Knjige najboljih pisaca su mjerilo kako se neki jezik čuva i razvija” kazao je Abdulah Sidran između ostaloga nakon što je na manifestaciji posvećenoj maternjem jeziku dobio priznanje „Muhamed Hevai Uskufi“. Povelju koja nosi ime književnika koji je 1631. godine napisao prvi Rječnik bosanskog jezika.

– Dakle drago mi je jer prepoznali su da ja to radim. Meni je stalo do toga da se razumije da sam ja u jeziku velemajstor. Ja ne dam preda se nikome da je sto diploma pred njim. Ja jezik osjećam bolje. Njime bolje baratam, pa na koncu kad oni prave te rječnike, priručnike oni uzmu naše knjige, knjige najboljih pisaca, kazao je Sidran za RTVTK.

Sidran je pjesnik i pisac osebujnog opusa, filmski scenarista, član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

– Kad je u pitanju identitet, a bosanski jezik je zasigurno jedan od glavnih temelja našeg bosanskohercegovačkog identiteta, u tom pogledu akademik Abdulah Sidran je doprinio mnogo toga i sugurno je jedan od identiteta na kojeg se mogu ugledati mi danas, mlađe generacije, kazao je Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja suorganizaotra manifestacije u Tuzli.

Muhamed Hevai Uskufi čije ime nosi priznanje Sidranu rođeni je Tuzlak, a njegov Rječnik utemeljio je naziv bosanskoga jezika i bosanski jezik u cjelosti, kazano je na svečanosti koju su u Tuzli organizirali Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvene i religijska istraživanja, Behram-begova medresa, Biblioteka Behram-beg i Bošnjačka zajednica Kulture Preporod Tuzlanskog kantona.

– Ova Povelja je ustanovljena prije deset godina za doprinos bosanskom jeziku filologiji i lingvistici, a ove godine je određena kao nagrada za životno djelo, kazao je ovim povodom hfz. Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Do sada je osim Sidranu, Povelja Muhamed Hevai Uskufi je dodijeljena prof. dr. Ismetu Smailoviću i akademiku Dževadu Jahiću.