AccuWeather predviđa ekstremno toplo ljeto uz nekoliko opasnih toplotnih talasa

Dugi periodi toplog vremena, uključujući i nekoliko opasnih toplotnih talasa, obilježit će vremenske prilike tokom ljeta širom južne i istočne Evrope, objavio je AccuWeather.com.

Dugo, toplo ljeto i duža razdoblja s temperaturama iznad prosječnih za to doba godine obuhvatit će prostor od Italije do Balkanskog poluostrva.

Nasuprot tome, stanovnici Velike Britanije i Irske neće se baš ugrijati ovog ljeta, a između ovih područja s različitim vremenskim prognozama naći će se zemlje od Francuske do Češke sa čestim olujnim vjetrovima.

Naš region posebno u julu i augustu očekuju opasne vreline i temperature iznad 32 stepena celzija koje će se zadržavati i duže od sedmicu.

“Rekordno visoke temperature moguće su tokom najintenzivnijih toplotnih talasa”, upozorava meteorolog Alan Reppert.

Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji prijeti najveća opasnost od vrućina, a meteorolog Tyler Roys dodaje da će drugi problem predstavljati smog i loš kvalitet zraka.

Ekstremne vrućine u južnoj i istočnoj Evropi ograničit će količinu padavina, što će povećati rizik od suše uprkos natprosječnim padavinama od januara do aprila.

Širom Balkana nastavit će se stradanje usjeva koji su već pogođeni proljetnom hladnoćom, a sada im slijede nedostatak padavina i intenzivna toplota tokom ljeta.

Pročitajte...