Afganistanski veteran: Čini se da smo bili samo tjelohranitelji

KABUL, 16. augusta (FENA) – Afganistanski veteran Dave Watson ispričao je svoja razmišljanja BBC-u o povratku talibana i preuzimanju vlasti u Afganistanu. Izgubio je obje noge i desnu ruku nakon što je nagazio na eksplozivnu napravu dok je bio na straži u Afganistanu 2010. godine.

– Uznemirujuće je vidjeti šta se događa sada kad smo napustili talibane. Sad se pitam je li vrijedno toga? Je li bilo vrijedno otići tamo i povrijediti naše porodice, izgubiti živote, ili ovako poput mene preokrenuti život u potpunosti – rekao je Watson.

On smatra da su vojnici napravili briljantan posao dok su bili u Afganistanu i to se moglo vidjeti jer su se talibani odmah počeli udaljavati i mnoga sela su bila tako zaštićena.

– Ali se sada čini da nakon 20 godina samo smo bili tjelohranitelji [afganistanske vojske i policije]” – izjavio je on.

Kaže da su britanske i američke trupe obučile afganistansku vojsku i policajce kako bi se mogli nositi sa militantima u budućnosti.

– Jednostavno ne znam šta nije u redu jer smo ih naučili svemu što znamo, naučili smo ih apsolutno svemu zadnjih 20 godina … Učili smo ih sve vrijeme, sada je teško i uznemirujuće vidjeti da je do ovoga došlo – rekao je Dave Watson za BBC.

Pročitajte...