Alić: Presudom Mladiću poražena je fašistička ideja

O presudi bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, koji je jučer pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina tokom rata u BiH te genocida u Srebrenici, za RTV TK govorio je advokat Damir Alić, koji je bio dio tima advokata koji je zastupao majke i žene Srebrenice pred Haškim sudom. Stava je da je Sud u Hagu osudio fašističku ideju, jer onaj ko se zalaže za čiste nacionalne teritorije, sa stanovništvom koje je jednonacionalno ne gaji ništa drugo osim fašističkih ideja.

Izricanjem konačne presude Ratku Mladiću, sahranjen je jedan fašistički projekt kojeg je zastupao Mladić, kao vođa vojske koja je na teritoriji BiH počinila najstrašnije zločine, kaže advokat i nekadašnji tužilac, Damir Alić. Podsjeća da je na čelu tog projekta bio i Haški optuženik Radovan Karadžić. U Hagu su ranije pravomoćno osuđeni Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević, koji su, također, ulestvovali u stvaranju Republike Srpske.

– Fašistička ideja je definitivno poražena sa ovom presudom i ja se nadam da će buduće generacije imati priliku da uče iz ogromne količine materijala koja je već sada dostupna i u Potočarima i u Hagu, da uče faktografiju, dakle, čiste činjenice da takve ideje više ne mogu prolaziti na tlu Evrope u 21. stoljeću – naglašava Alić.

Presuda Mladiću u budućnosti smanjuje i mogućnost relativiziranja događaja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Ipak, pesimista je po pitanju konačnog donošenja Zakona o negiranju genocida.

– Imaju dva aspekta. Jedan je, da bi taj Zakon trebao da bude dobrovoljno donesen da bi bio poštovan. On ako se nametne imat ćemo entitet RS, pa i pojedince iz FBiH koji ga nikada neće poštovati. Ja se bojim te opcije. S druge strane mi nemamo dovoljno političkog kapaciteta unutar BiH na strani najmanje jednog naroda da se takav Zakon donese i on će uvijek biti opstruiran.

Na pitanje o Republici Srpskoj, koja postoji kao enitet, iako je djelo ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, smatra da je neralno očekivati ukidanje tog entiteta i očekivati bilo kakve političke konsultacije po tom pitanju.

– Jedino što je realno jeste razmatranje pitanja ustava BiH i to na najvišen niovu uz podršku Međunarodne zajednice. To ne znači reviziju Deytonskog sporazuma, ali remodifikovanje i usavršavanje nekih sistema koji su zastrajeli bi moglo da dovede do operativnije države BiH – dodaje advokat Damir Dalić.

Alić naglašava da se nada da će u nekom narednom periodu Republika Srbija i Srbi u Bosni da se suoče sa presudama Haškog tribunala, te da se distanciraju od zločina i njihovih počinalaca. Ratko Mladić je pravosnažno proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Pročitajte...