Ambasada SAD: Formiranje komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine

Vlada bh. entiteta Republika Srpska jučer je donijela odluku o formiranju komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina. Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u izjavi za N1 su naveli da formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja.

– Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Mi podržavamo izjavu Vijeća za implementaciju mira iz decembra 2018. godine, koja je osudila zaključak Narodne skupštine RS o odbacivanju izvještaja iz 2004. godine. Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja – naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Poručili su da bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda.

– Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati. Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH – kazali su za televiziju N1 iz Ambasade SAD.

Članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine su Rafel Izraeli, predsjedavajući, te članovi profesor Volter Manušek iz Austrije, profesor Lorens Almarfrens iz SAD-a, Darko Tanasković iz Srbije, Đuzepe Zakarija, pukovnik Viktor Bezučenko iz Rusije i pukovnik Patrih Bario iz Francuske – odlučila je Vlada Republike Srpske (RS).

Pojedine osobe su članovi obje komisije.

Kako je saopćeno, osim izraelskog profesora Gideona Grajfa, u Komisiji za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina su Adenrelo Šinaba iz Nigerije, profesor Јuki Oso iz Јapana, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, stručnjak za medije Đuzepe Zakarija iz Italije, pravnik Markus Golbarh iz Njemačke, te profeor Larens Almarfrens iz SAD i redovna profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šefica Forenzičke laboratorije Marija Đurić iz Srbije.