Ambasadorica Bugarske posjetila Službu za poslove sa strancima

Ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova-Karabaševa posjetila je s najbližim saradnicima Službu za poslove sa strancima, saopćeno je iz te službe u Sarajevu.

Direktor Slobodan Ujić upoznao je gošću s radom Službe u uslovima povećanog priliva migranata u BiH. Od početka godine do danas je registrovan 10.181 migrant.

U privremenim prihvatnim centrima u BiH je trenutno smješteno više od 5.600 migranta. Nakon popuštanja mjera uvođenih zbog koronavirusa značajno je povećan dnevni priliv migranata u BiH i taj trend se očekuje i u narednom periodu.

Direktor Ujić je također naglasio da je jedan od izazova s kojima se i dalje suočava Služba nedostatak ljudskih i tehničkih kapaciteta. Zahvalio je ambasadorici za pruženu podršku.

Naime, Ambasada Republike Bugarske donirala je 75.000 KM za rekonstrukciju Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima, što će znatno poboljšati uslove u kojima borave migranti kojima je izrečena mjera stavljanja pod nadzor te pomoći da se realizacija projekta uspješno privodi kraju.

Ujić je istaknuo dobru suradnju s Ambasadom Bugarske te izrazio uvjerenje da će biti nastavljena.

Pročitajte...