Ambasadorica Cormack u Potočarima odala počast žrtvama genocida

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je danas općinu Srebrenica, gdje je u Memorijalnom centru Potočari odala počast žrtvama genocida te se susrela s članicama Udruženja “Žene Srebrenice“.

Nakon posjete Srebreničankama, ambasadorica Cormack se sastala s načelnikom Općine Mladenom Grujčićem i njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem, a razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji.

– Predstavili smo ono što smo uradili. Tražio sam podršku Srebrenici bar još dvije godine kroz različite projekte. Ako realizujemo sve ono što smo planirali, onda više i nećemo imati potrebe za nekom ogromnom podrškom nego ćemo sami moći funkcionisati na osnovu svojih resursa – kazao je nakon sastanka općinski načelnik Mladen Grujičić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković je kazao da je s američkom ambasadoricom razgovarano i o pripremama za obilježavanje 11. jula.

– Kao predsjednik Organizacionog odbora informisao sam ambasadoricu o dosadašnjim aktivnostima, kao i o prošlogodišnjem obilježavanju 11. jula kada smo došli u situaciju da na čelu Organizacionog odbora nije bio po prvi put načelnik Općine Srebrenica. Kada je u pitanju ovogodišnje obilježavanje svi su saglasni da treba uraditi sve što je potrebno da sve prođe kako treba – istakao je Alivuković.

U okviru posjete Srebrenici američka ambasadorica se sastala i sa predsjednikom Skupštine Općine Srebrenica Alijom Tabakovićem, te s predstavnicima OSCE-a u Srebrenici.

Pročitajte...