Američka Agencije za hranu i lijekove odobrila treću dozu vakcine za sve odrasle

Američka Agencije za hranu i lijekove (FDA) danas je  odobrila treću dozu vakcine protiv koronavirusa svim odraslim osobama, proširujući vladinu kampanju kako bi se pojačala zaštita i spriječio porast broja slučajeva koronavirusa koji bi se mogao pogoršati za vrijeme praznika.

Pfizer i Moderna objavili su odluku Agencije za hranu i lijekove nakon što je najmanje 10 država već počelo nuditi treću dozu za sve odrasle osobe. Ovo bi trebalo pojednostaviti ono što je do sada bilo zbunjujuće ko ispunjava uslove,  dopuštajući svakome ko ima 18 ili više godina da primi treću dozu vakcine protiv koronavirusa bilo kojeg proizvođača šest mjeseci nakon druge doze – bez obzira na to koje su vakcinu prvu primili.

Međutim, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti  (CDC) moraju se složiti da prošire treću dozu Pfizer i Moderne čak i na zdrave mlade odrasle osobe, o čemu će danas raspravljati, javlja Associated Press. 

Ako se CDC složi, deseci miliona Amerikanaca bi mogli primiti sve tri doze zaštite uoči nove godine. Svatko ko je dobio vakcinu Johnson & Johnson, koja se prima u jednoj dozi, već može dobiti drugu dozu.

Sve tri vakcine protiv koronavirusa koja se koriste u SAD-u nude snažnu zaštitu od težih oblika bolesti, uključujući hospitalizaciju i smrt i bez primljene treće doze, ali zaštita od infekcije može s vremenom nestati. Prethodno je vlada odobrila treću dozu proizvođača Pfizer-BioNTech, kao i Moderna, samo za ranjive skupine uključujući starije Amerikance i osobe s hroničnim zdravstvenim problemima.

Ovaj potez američkih vlasti dolazi jer je broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u stalnom porastu tokom posljednje dvije sedmice, posebno u državama u kojima zbog hladnijeg vremena ljudi više vremena provode u zatvorenim prostorima.

Potaknute tim zabrinjavajućim trendovima, neke države nisu čekale da savezni dužnosnici djeluju. Utah i Massachusetts posljednje su države koje su prošle sedmice objavile da počinju davati treće doze za sve odrasle.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...