Američki napad bespilotnom letjelicom spriječio novi napad na aerodrom u Kabulu

KABUL, 30. augusta (FENA) – Napad američke bespilotne letjelice u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, spriječio je još jedan smrtonosni samoubilački napad na aerodromu, kažu američki vojni dužnosnici.

Napad dronom bio je usmjeren na vozilo u kojem se nalazila najmanje jedna osoba povezana s afganistanskim ogrankom grupe Islamska država, saopćila je Centralna komanda SAD-a, javlja BBC,

Sjedinjene Države su upozorile na moguće daljnje napade kako se bliži kraj evakuaciji američkih trupa iz Afganistana.

Uprkos tome, Sjedinjene Države su poručile kako će nastaviti evakuirati Afganistance s aerodroma u Kabulu do “posljednjeg trenutka”.

Rok za misiju evakuacije 31. augusta dogovoren je između SAD-a i talibana, koji sada kontroliraju veći dio zemlje.

Sjedinjene Države kažu da su omogućile evakuaciju više od 110.000 ljudi iz zračne luke Kabul od 14. augusta, dan prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom.

U nedjelju je kapetan Bill Urban iz Centralne komande rekao da je Amerika izvela ciljani napad bespilotnim letjelicama s ciljem “uklanjanja neposredne” prijetnje za zračnu luku Kabul.

Kasnije je rekao da je Centralna komanda bila upoznata sa izvještajem o civilnim žrtvama nakon udara drona, i da su pokrenuli istragu.

Američki obavještajni dužnosnici ranije su rekli da su primili “vjerodostojne” prijetnje zračnoj luci, te da će vojska nastaviti izvoditi ciljane napade gdje i kada bude potrebno.

Kabulska policija saopćila je kako je dijete ubijeno u raketnom napadu na kuću u blizini zračne luke.

Pročitajte...