Američki naučnik u potrazi za tragovima Nuhove arke na planini Ararat

– Reporterska ekipa tom prigodom je iz zraka snimila obronke planine na kojoj se vjeruje da se nasukala Nuhova arka

AGRI (AA) – ORHAN GUNGOR – Američki geolog i paleontolog Raul Epserante stigao je u provinciju Agri kako bi na najvišoj turskoj planini Agri (Ararat) istraživao tragove i dokaze da se u tom dijelu Anadolije nasukala Nuhova arka nakon potopa, javlja Anadolu Agency (AA).

Esperatne će u Agriju prisustvovati i 4. Međunarodnom simpozijumu o nasukavanju Nuhove arke, a zatim će započeti istraživanje na terenu.

U izjavi za AA, Esperante je kazao da je iz Kalifornije došao kako bi istraživao kakve sve katastrofe su se dogodile u tom dijelu Turske i da bi tragao za dokazima o Nuhovoj arki.

“Istraživat ću obronke planine Ararat na kojoj postoje tragovi Nuhove arke. Moje podruje istraživanja su velike katastrofe u prošlosti. To ću i ovdje raditi i na kraju ću napisati i objaviti rezultate do kojih dođem“, kazao je Esperante.

Reporterska ekipa tom prigodom je iz zraka snimila obronke planine na kojoj se vjeruje da se nasukala Nuhova arka.

U Agri je stigao i profesor sa Univerziteta u Istanbulu Oktay Belli koji duže od četiri decenije vrši arheološka istraživanja na Araratu.

“Potop i Nuhova arka nisu legende, već događaj koji se stvarno dogodio. Sve svete knjige govore o tome. To se dogodilo ovdje, u Anadoliji. Poštujemo taj dio naše nacionalne kulture“, kazao je Belli.

Ukazujući na tradiciju ašure koja se održava svake godine u prvom mjesecu hidžretskog kalendara (muharem), Belli je kazao da je i ta tradicija pokazatelj poštivanja Nuhove arke koja je bila spas tokom davnog potopa.

“Nuha smatramo drugim ocem čovječanstva. Vjerujemo da je on upravo ovdje živio i ponovo gradio civilizaciju i zato organiziramo simpozijume i prigodne skupove. Ponosni smo na to“, kazao je Belli.

Ukazujući da cijela svjetska javnost prati istraživanja vezana za Nuhovu arku, Belli je kazao da su simpozijumi do sada rezultirali objavljivanjem 108 radova koji govore o toj temi.

Pročitajte...