Amila Beširović iz Pozorišta mladih Tuzle dobitnica Nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja u BiH

Povodom Međunarodnog dana dramskog odgoja, koji se obilježava 27. novembra, Centar za dramski odgoj Bosne i Hercegovine (CDO) jučer je objavio imena dobitnika godišnjih nagrada, koje će nagrađenim dobitnicima biti uručene tokom mjeseca decembra u Mostaru.

Nagrada za razvoj dramskog odgoja u Bosni i Hercegovini pripala je Amili Beširović, porijeklom iz Živinica, koja živi i radi u Tuzli. Amila je dugogodišnja članica Pozorišta mladih Tuzle. Završila je Dramski studio za djecu i mlade, potom Pjevački studio u funkciji glume, a od 2012. godine, imenovana je za dramskog pedagoga Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle. Do sada je režirala trinaest (13) pozorišnih predstava u kojima je učestvovalo oko 330 djece i mladih ljudi. Uradila je adaptaciju i dramatizaciju sedamnaest (17) scenarija za pozorišne predstave i jedan film. Igrala je u šesnaest (16) pozorišnih predstava različitih stilova i formi, koje su odigrane preko 300 puta u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Belgiji. Učestvovala je na nizu festivala u regiji u ulogama glumice, reditelja, koordinatorice, trenera. Na Međunarodnom festivalu „Maslačak“ Sisak dobitnica je nagrade za dramsko-pedagoški rad, a na Festivalu festivala u Trebinju dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu za ulogu Tanje u predstavi „Hoću kući“. Za svoj rad i doprinos razvoju, proglašena je za Najaktivnijeg člana/članicu za deset godina postojanja i rada Pozorišta mladih Tuzle. Kao profesor matematike radila je u nekoliko osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Iako je kao osnovni studij završila primijenjenu matematiku na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ona završava master  studij primijenjenog pozorišta na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, te kao prva državljanka Bosne i Hercegovine navedenog master studija dobija zvanje master dramski, audio, vizuelni umjetnik.

Pozorište mladih Tuzle i Udruženje „Mladi Tuzle“ u ime generacija roditelje i djece, upućuje iskrene čestitke i zahvalu za sve vanljudske napore koje je svih ovih godina uložila u rad sa djecom i mladima, ali i u razvoj zajednice, te podizanje kulturne svijesti i omladinskog aktivizma na području Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH.

Čestitamo!