Arhiv TK – višedecenijski čuvar prošlosti

Na današnji dan prije 67 godina osnovan je Arhiv Tuzlanskog kantona. Tim povodom danas je upriličene manifestacija “Otvorena vrata Arhiva“ u okviru koje su posjetioci imali priliku vidjeti izložbu „Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkog perioda“

Arhiv Tuzlanskog kantona, jedna od najrespektabilnijih arhivskih ustanova u Bosni i Hercegovini, ove godine obilježava 67. godišnjicu od osnivanja. Rezultati koji su postignuti na planu zaštite, preuzimanja, čuvanja  više od 500  raritetnih arhivskih fondova i zbirki, sa preko 14.000 dužnih metara pohranjene arhivske građe, čini ovu instituciju liderom na našim prostorima.

Manifestacija “ Otvorena vrata arhiva“ koja je upriličena u povodu godišnjice osnivanja pružila je priliku građanima da se upoznaju s radom Arhiva ali i da pogledaju izložbu historijskih dokumenata „Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkg perioda“. Izložba svjedoči o tome da su školstvo na ovom području oblikovale različite političke prilike, ostavljajući snažan pečat na obrazovanje.

Izložba u holu Arhiva TK za posjetitelje će biti otvorena radnim danima od 8 do 16 sati, uz obavezno pridržavanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera. Priliku da pogledaju ovu izložbu građani imaju i u digitalnom obliku, na web stranici  Arhiva Tuzlanskog kantona.