Austrija nakon Uskrsa otvara trgovine, sredinom maja restorane

Ograničenja kretanja nametnuta mjerama za suzbijanje koronavirusa u Austriji vrijedit će do kraja aprila, ali u ovoj zemlji već su objavljeni datumi smanjenja restriktivnih mjera. Kancelar Sebastian Kurz je na konferenciji za medije kazao da je naredna sedmica ključna, a posebno dani oko Uskrsa.

Austrija je prva zemlja u Evropi koja je jasno saopćila datume kada počinje liberalizaciju strogih mjera. Naravno, napomenuli su da sve i dalje zavisi od razvoja epidemiološke situacije te pozivaju građane da i dalje slijede sve upute.

Kako prenosi Kurier, Austrija će od 14. aprila dozvoliti ponovno otvorenje manjih trgovina i vrtnih centara, od 2. maja rad frizerskih salona. Još uvijek nije preciziran datum otvaranja restorana i hotela, ali očekuje se od sredine maja.

Na konferenciji za medije državnog vrha je rečeno da će se do sredine aprila procjenivati kad će se škole početi postepeno otvarati, ali i da se roditelji ne trebaju bojati da djecu ponovo počnu slati u škole.

Sebastian Kurz je nakon navođenja dramatičnih primjera iz inostranstva kazao kako je njegova vlada uspjela strogim mjerama spriječiti da se slične stvari dogode u Austriji.

“Ali uskrsna sedmica je presudna. Tražimo pridržavanje pravila, a ne slavljenje Uskrsa izvan porodice, jer se samo na taj način plan može provesti”, kazao je Kurz.

Vicekancelar Werner Kogler također traži da se poštuju pravila za koja kaže da su mješavina mjera i preporuka.

“Svake dvije-tri sedmice radit ćemo novu procjenu stanja i mjera koje treba uvoditi, a sve to na temelju broja zaraženih. Možemo ići samo onoliko koliko situacija dopušta”, izjavio je Kogler.

Kazano je kako se do kraja juna neće održavati nikakvi javni događaji, a da će do kraja aprila biti poznato šta će se moći održavati u toku ljeta.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober ovom prilikom je kazao kako posebno veseli manji broj novozaraženih, što najbolje govori o uspjehu poduzetih mjera.

RTVTK/klix.ba

Pročitajte...