Austrija: Protest 60.000 građana zbog politike nove vlade

– Tokom demonstracija poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a predsjednik jedne nevladine organizacije Michael Genner podsjetio je da je zahtjev za azil u Beču podnijelo oko 13.000 osoba

BEČ (AA) – Više od 60.000 demonstranata izašlo je u subotu na ulice austrijske prijestolnice Beča izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo politikom desničarske vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti, koji negoduju zbog politike aktuelne vlasti, blokirali su ulicu Mariahilfer Strasse. Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Ne vlasti koalicije Narodne stranke (OeVP) i desničarske Slobodarske stranke (FPOe)”.

Nakon skoro dvosatne šetnje demonstranti su se okupili na Trgu Heroja ispred palače Hofburg. Tokom demonstracija poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a predsjednik jedne nevladine organizacije Michael Genner podsjetio je da je zahtjev za azil u Beču podnijelo oko 13.000 osoba.

Istakao je da žive na različitim područjima u gradu te da ih policija prisilno skuplja na jednom mjestu i želi deportovati.

“Ni pod koju cijenu ne smijemo dopustiti ovu situaciju koja je neustavna”, rekao je Genner.

Da se radi o protestima podrške ljudskim pravima i pravu na život smatra i glasnogovornik humanitarne organizacije “Volkhilfer” Erich Fenninger.

Pročitajte...