Izgradnja autoceste od Tuzle prema Brčkom i Orašju među prioritetima Vlade Federacije

Ukupno 165 miliona maraka predviđeno je u Budžetu Federacije za 2022.godinu za tri cestovna projekta. Među njima je i auto cesta Tuzla-Brčko-Orašje. Javno preduzeće Autoceste Federacije objavilo je javni poziv za doradu idejnog projekta iz 2012.godine i izradu glavnog projekta poddionice na području Tuzlanskog kantona. Treba imati u vidu da je usvojen Prostorni plan TK, tako da su izvršene pripreme na osnovu kojih su se Autoceste Federaciju mogle uključiti u projekat.

-Radi se o poddionici Šićki Brod -Maoča dugoj oko 30 kilometara. Početkom iduće godine,  5.januara, će biti zatvoren ovaj javni poziv. Tada će Autoceste Federacije izabrati projektanta koji će biti zadužen za projektovanja ove poddionice, kaže Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Realizacijom tog projekta prostor sa oko milion stanovnika, i razvijenom industrijom, dobio bi novi razvojni zamah. Trenutno važe za područje sa najlošijim putevima.

-Ni metar auto cesta, ni metar brzih cesta, a sama struktura magistralnih cesta je vrlo oskudna, čak, najoskudnija ako se to gleda po broju stanovnika, naglašava Kadrija Hodžić, premijer TK. 

Premijer Hodžić ukazuje i na značaj ovog projekta za privredu: 

-Značajno ćemo smanjiti putne troškove, dakle, ove transakcione, odnosno, uticaćemo na povećanje konkurentnosti domaćih preduzeća.

U rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na trasi autoceste Tuzla-Brčko-Orašje ključne zadatke imat će gradske službe Tuzle i Srebrenika.

-Kada bude gotovo idejno rješenje, na osnovu toga će se raditi Elaborat o eksproprijaciji i čim bude završen, bit će upućen Gradu Tuzla, s obzirom na to da se prva poddionica gradi na području ovog grada, od petlje Šićki Brod do naselja Mihatovići. Gradonačelnik Tuzle, gosp.Imamović obećao je da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje kako bi se taj projekat čim prije završio, pojašnjava ministar Bešić.

-Bilo bi dobro da u Federalnom parlamentu poslanici glasaju, podrže ovih 135 miliona, a kako bi se malo dopunio idejni projekat i uradio dio glavnog projekta, koji može da se izvede i započne iduće godine, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Uz izgradnju auto ceste od Tuzle prema Savi, među ključnim projektima za Vladu Federacije, ali i Distrikt Brčko i Posavski kanton jeste realizacija projekata elektrifikacije pruge Doboj-Tuzle-Brčko-Vinkovci, te gradnja plinovoda od Županje prema Kladnju, uz jasnu ogradu da skladištenje plina neće biti u Tuzli.

Pročitajte...