Bakterija pobjegla iz laboratorije u Kini, razboljele se hiljade ljudi

Više od 3.000 ljudi razboljelo se na sjeverozapadu Kine pošto je 2019. bakterija pobjegla iz biofarmaceutske laboratorije koja proizvodi cjepiva za životinje, objavile su vlasti.

Bruceloza je bolest koja se prenosi među stokom ili životinjskim proizvodima. Općenito za ljude nije zarazna, ali može izazvati groznicu, bolove u zglobovima i glavobolje.

Ukupno je 3.245 osoba bilo pozitivno na testu za tu bakteriju u testiranjima provedenima nakon ‘bijega’ bakterije iz laboratorije, objavile su zdravstvene vlasti u gradu Lanzhou, središtu pokrajine Gansu.

Vlasti nisu navele je li bio prijenosa bakterije s čovjeka na čovjeka.

Ta državna laboratorija smještena u gradu upotrijebila je u julu i augustu 2019., u svrhu proizvodnje cjepiva protiv bruceloze, dezinfekcijsko sredstvo kojem je istekao rok trajanja, objavile su vlasti.

Zbog neučinkovitog dezinfekcijskog sredstva sterilizacija nije bila potpuna i bakterija je bila prisutna u plinskom otpadu iz fabrike biofarmaceutskih proizvoda za uzgoj životinja u gradu Lanzhou.

Kontaminirani plin proširio se zrakom do susjednog veterinarskog israživačkog instituta zbog čega se u decembru zarazilo 200 osoba.

Zdravstveni zavod u Lantzhou u petak je objavio da bakterija općenito potječe s ovaca, goveda i svinja.

Laboratorija se ove godine izvinila javnosti, a povučena mu je dozvola za proizvodnju cjepiva protiv bruceloze.

Oboljeli će početi od oktobra primati finansijsku naknadu za pretrpljenu bolest, objavile su vlasti, prenosi Hina.

Pročitajte...