Baletna umjetnost ponovno živi u Tuzli, u OMŠ školuje se druga generacija balerina

Kada su nas još kao male pitali što želimo biti kad odrastemo, mnoge djevojčice odgovarala su kako žele biti balerine. Za djevojčice rođene u Tuzli to je dugo bio samo san. U okviru Pionirskog pozorišta u našem gradu 1957. godine djelovala je baletna grupa, međutim nakon njenog gašenja sve ljubiteljice umjetnosti na vrhovima prstiju svoje baletne snove nisu mogle ostvariti. No, umjetnost na vrhovima prstiju ponovno zaživljava u gradu na zrnu soli. Za to je zaslužna Željka Kičić koja je kao djevojčica iz Tuzle snove o baletu prvo kompenzirala kroz folklor i standardne plesove, a onda je put nanio u Hrvatsku gdje je pohađala balet kod Antuna Marinića. Nakon povraka u rodni grad, prije desetak godina u Pozorištu mladih Tuzle je pokrenuta baletna sekcija, a prije osam u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli zvanično je otvoreno odjeljenje za klasični balet koje školuje drugu generaciji balerina.

Prva generacija balerina Osnovne muzičke škole Tuzla, njih šest nažalost nisu mogle nastaviti svoje školovanje u tom smjeru jer u našem gradu ali i bližem okruženju još uvijek ne postoji smijer balet u srednjim muzičkim školama. Velika je to šteta s obzirom na veliki broj nastupa i uspjeha mladih umjetnica među kojima se posebno isticala Sarah Kurtalić koja se za vrijeme svog škoovanja okitila i vrijednom specijanom nagradom na međunarodnom takmičenju u Sarajevu. No, ovih 6 balerinica za svoju nastavnicu ostaju u posebnom sjećanju.

Neke od ovih djevojčica imale su jedinstvenu priliku zaigrati u tuzlanskom Mejdanu uz čuveni Ruski baletni ansambl u predstavi Krcko Orašar, a i o njihovom maturskom koncertu dugo  se pričalo.

Iako kada posmatrate divne balerine i baletane imate utisak kao da plove kroz nevjerovatne i bajkovite prizore iza njihovog širokog osmjeha krije se mnogo bola, truda i rada.

Da njihov posao nije nimalo jednostavan, te da podrazumijeva mnoga odricanja, fizičku spremu, uigranost i da se balerina ili baletan ne može postati preko noći, uvjerili smo se i sami prilikom posjete jednom od časova druge generacije balerina OMŠ Tuzla. Osmijeh i trčkaranje malih balerina nas je dočekalo u sali za sport i rekreaciju u kojoj mlade balerine održavaju svoje časove. U toku je čas sa učenicama drugog razreda, njih 10 pažljivo prati svaku instrukciju i riječ. Balet je zapravo dio njih. Okušali smo se i mi u umjetnosti na vrhovima prstiju. Na vrhove prstiju se nismo uspjeli popeti, plesne pokrete nismo savladali, ali dobro smo se zabavili i nasmijali. Šta smo zabilježii pogledajte u video prilogu.

 

 

 

Pročitajte...