Banjaluka: Nezaposlene majke danas se ponovo okupljaju kod zgrade Vlade RS-a

– Majkama, koje se protive novom zakonskom rješenju, sporan je početak primjene, jer je predviđeno da naknadu dobijaju majke koje su rodile nakon 1. decembra prošle godine

BANJALUKA (AA) – Nezaposlene majke nezadovoljne novim Zakonom o dječijoj zaštiti Republike Srpske danas će peti put izaći na ulice, odnosno u 11 časova okupiće se kod zgrade Vlade RS-a kako bi iskazale svoje nezadovoljstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Majke koje smatraju da je ovaj zakon diskriminatorski pozivale su sve građane da ih podrže u njihovoj borbi, posjećajući da su uputile sedam zahtjeva za sastanak sa Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS-a, ali da ni na jedan od zahtjeva nisu dobile odgovor.

Prema Zakonu o dječijoj zaštiti RS, majke koje su nezaposlene šest mjeseci, imaju pravo na materinski dodatak od 405 KM za prvo i drugo dijete godinu dana nakon porođaja, te 18 mjeseci za treće i četvrto dijete.

Majkama, koje se protive ovakvom zakonskom rješenju, sporan je početak primjene, jer je predviđeno da naknadu dobijaju majke koje su rodile nakon 1. decembra prošle godine. One traže da pravo na dodatak imaju sve majke čija djeca do ovog datuma nisu napunila godinu ili godinu i po starosti.

Pročitajte...