Barcelona: Održan protest podrške uhapšenim katalonskim čelnicima

– Tokom protesta, na kojem je prema informacijama iz policije u Barceloni, prisustvovalo na hiljade građana, zatraženo je da se oslobodi osam članova katalonske vlade i dva člana katalonskih organizacija, koji su optuženi za ustanak, pobunu i pronevjeru, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 27. oktobra

MADRID (AA) – Hiljade građana okupilo se danas na protestu u Barceloni sa zahtjevom da se oslobode pritvoreni katalonski političari, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest su organizovale vodeće nevladine organizacije katalonskog pokreta za nezavisnost, a u Barcelonu je danas i različitih katalonskih regija stiglo oko 900 autobusa.

Tokom protesta, na kojem je prema informacijama iz policije u Barceloni, prisustvovalo na hiljade građana, zatraženo je da se oslobodi osam članova katalonske vlade i dva člana katalonskih organizacija, koji su optuženi za ustanak, pobunu i pronevjeru, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 27. oktobra.

U prvom redu današnjih protesta bile su porodice zatvorenih katalonskih političara, a demonstranti su nosili transparente: “Sloboda za političke zatvorenike” i “Mi smo republikanci”.

Također, mogle su se čuti i parole poput “Puiqdemont je nas predsjednik”, “Jedinstveni smo više nego ikada, štitit ćemo legitimnu vladu”, “Demokratiji je potrebna pomoć, gdje je Evropa”.

Pročitajte...