Bečka i Njujorška filharmonija obilježavaju zajednički jubilej

Bečka filharmonija ove godine slavi 175 godina postojanja, a u istoj godini 1842. osnovana je i Njujorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organizovanje zajedničke izložbe dva orkestra pod nazivom “2 x 175 godina filharmoničara: Beč i New York“.

Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku, a trenutno se može pogledati do 14. januara 2018. godine u muzeju Kuća muzike (Haus der Musik) u Beču. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Arhivska dokumenta prikazuju istorijske vrhunce, zajedničke odlike i razlike dva orkestra koji se ubrajaju u najstarije ansamble u svijetu. Posjetioci imaju priliku da saznaju nešto više o kompozitorima koji su radili sa oba orkestra, Johannesu Brahmsu, Antonu Bruckneru i Gustavu Mahleru.

Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima Arturu Toscaniniu, Leonardu Bernsteinu i Zubinu Mehti. Poseban fokus stavljen je na uticaj nacionalsocijalizma na Bečku i Njujoršku filharmoniju.

U Kući muzike smješten je i muzej Bečke filharmonije sa stalnom postavkom o istoriji orkestra. Otto Nicolai je živio u kući, u kojoj se sada nalazi muzej, u vrijeme kada je osnovao orkestar. Među eksponatima nalaze se između ostalog osnivački akt Bečke filharmonije i program prvog koncerta od 28. marta 1842. godine.

Pročitajte...