Beograd: Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga oko 500 izlagača iz Srbije i inostranstva

– Počasni gost je Maroko, a među izdavačima koji učestvuju su i oni iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Belorusije, Švajcarske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Irana, Japana i Kine

BEOGRAD (AA) – Pod sloganom “Radost čitanja” večeras je u Beogradu svečano otvoren 63. Međunarodni sajam knjiga, na kome se do 28. oktobra predstavlja oko 500 direktnih izdavača iz Srbije i inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Među izdavačima koji učestvuju su i oni iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Belorusije, Švajcarske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Irana, Japana i Kine.

Pesnik i akademik Matija Bećković izjavio je na otvoranju da je Sajam knjiga u Beogradu “najvoljeniji sajam knjiga na svetu, crveno slovo u kalendaru srpske kulture”, a to što je međunarodni potvrđuje činjenicu da kultura nije kultura ako nije u dodiru s drugim kulturama.

“Sajam knjiga je duhovna svojina čitalačkog naroda i niko mu je ne bi smeo oduzeti… Neka ga niko ne prisvaja i ne upisuje u svoj posed, kako nikad ne bi postao hotel sa pet zvezdica”, rekao je.

Kako je dodao, uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje i “knjiga je bila na početku, pa će biti i na kraju”.

“Proglašavam da je Sajam knjiga bio i ostao otvoren s nadom da ga niko nikad neće zatvoriti”, kazao je Bećković.

Ovogodišnji počasni gost na Sajmu je Maroko, prva arapska zemlja koja na ovoj kulturnoj manifestaciji predstavlja svoju viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.

U ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne je pozdravio istoričar i pisac Abdulah Busuf, koji je naveo da su otvorenost i prihvatanje drugog nesumnjivo dve osobine koje srpsko i marokansko društvo dele tokom njihove istorije.

“Nema sumnje da Maroko i Srbija dele, između ostalog, različitost njihovih društava koje je rezultat njihovog dugog istorijskog bivstovanja u kojem je čovek uspeo da se integriše sa svojim sunarodnicima i svojom domovinom. To im je omogućilo da zajedno grade civilizovanu zajednicu baziranu na vrednostima zajedničkog života”, rekao je.

On je istakao i da nema sumnje da će ovaj Sajam knjiga biti prilika da se upoznamo s nekim aspektima ovog nasleđa.

“Nadamo se, da će takođe biti doprinos u izgradnji saradnje između pisaca i kulturnih radnika u obe zemlje i približavanje naša dva naroda”, dodao je.

Uz goste iz Maroka, učestvuju i peruanski pisac Santiago Roncagliolo, portugalski pisac Valter Hugo Mae, slovenački pesnik Robert Simonišek i drugi.

Grad gost 63. Sajma je Niš, koji predstavlja svoje institucije, festivale, umetnike i izlagače.

Osim izdavača, biće organizovane i izložbe poput “Rukopisi Alekse Šantića”, Miloš Crnjanski, “100 slovenskih romana”, Festival stvaralaštva mladih i razne tribine.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete iznosi 150 dinara.