Berlinski aerodrom otvoren sa devet godina kašnjenja

– Godine 2006. položen je kamen temeljac za novi aerodrom i očekivalo se da će još 2011. biti u funkciji. Međutim, nije otvoren zbog problema s protivpožarnim sistemom, korupcijom i loše izvedenim građevinskim radovima

BERLIN (AA) – Otvoren je berlinski aerodrom Berlin-Brandenburg, za kojeg se očekivalo da će još 2011. godine biti u funkciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Godine 2006. položen je kamen temeljac za novi aerodrom i očekivalo se da će 2011. biti u funkciji. Međutim, nije otvoren zbog problema s protivpožarnim sistemom, korupcijom i loše izvedenim građevinskim radovima.

U Berlinu su trenutno aktivna dva aerodroma Schonefeld i Tegel, a zbog nedostatnih kapaciteta se nametnula i potreba za još jednim takvim infrastrukturnim projektom.

Aerodrom Berlin-Brandenburg zvanično je otvoren slijetanjem dva aviona s aerodroma Minhen i Berlin-Tegel.

Zbog širenja nove vrste koronavirusa nije bilo nikakve ceremonije. Prisustvovao je samo mali broj zvaničnika, uključujući njemačkog ministra prometa Andreasa Scheuera, premijera savezne pokrajine Berlin Michaela Mullera i Brandenburga Dietmara Woidkea kao i predstavnike nekih aviokompanija.

Scheuer je rekao da treba učiniti sve da BER postane centar za zračni saobraćaj.

Generalni direktor BER-a Engelbert Lutke Daldrup skrenuo je pažnju na probleme u izgradnji aerodroma i rekao: “Danas nije historijski dan”.

“Međutim, to je važan dan za Berlin i Brandenburg. To nije bio lak put. Zato ne slavimo. Samo ga otvaramo”, rekao je Daldrup.

Poručio je da su Berlin i Brandenburg postali nova vrata u svijet.

Prvi let sa novog aerodroma bit će upriličen sutra i to za London. Ukupni troškovi za izgradnju aerodroma, za koji je prvobitno planirano da košta dvije milijarde eura, premašili su šest milijardi eura.

Navodi se da će BER imati kapacitet od 27 miliona putnika godišnje.

Otvaranjem BER-a, aerodrom Berlin-Tegel, smješten na sjeveru glavnog grada, zatvara se 8. novembra.

Pročitajte...