Bez napretka u pregovorima između EU i AstraZenece, moguće ograničenje izvoza

Evropska unija i kompanija AstraZeneca nisu uspjeli da postignu napredak u razgovorima o odloženim isporukama vakcina protiv koronavirusa, saopćila je povjerenica Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

“Žao nam je zbog kontinuiranog nedostatka jasnog plana isporuke”, navela je Kyriakides u objavi na Twiteru.

Ona je istakla da EU od AstraZenece traži jasan plan za brzu isporuku doza koje je taj blok rezervisao za prvi kvartal ove godine, prenosi Reuters.

EU vrši pritisak na AstraZenecu da isporuči vise doza svoje vakcine iz fabrika u Evropi i Velikoj Britaniji, nakon što je kompanija saopštila da će doći do odlaganja, što će poremetiti plan imunizacije u EU.

Kyriakides je dan ranije odbacila argumente koje je u intervjuu dao predsjednik uprave AstraZenece Pascal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će kompanija dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obaveze, ali da je to ne obavezuje na tačno određene vremenske rokove za isporuke vakcine.

“Takav stav nije ni korektan, ni prihvatljiv. Unaprijed smo platili kako bismo osigurali da kompanija preuzme obavezu da proizvede određenu količinu doza vakcine i prije odobrenja za upotrebu. Odbacujem logiku ‘ko prvi dođe – njegovo je’, to može funkcionirati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor”, istakla je Kyriakides.

Prema izvorima iz Evropske komisije, AstraZeneci je odobren iznos od 336 miliona eura, od čega je značajan dio već isplaćen.

Kao odgovor na kašnjenja, Evropska unija bi mogla ograničiti izvoz vakcine proizvedenih na njenoj teritoriji.

Kyriakides je rekla da će kompanije koje proizvode vakcine na prostoru EU-a morati c“unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti vakcine u treće zemlje”.

Naglasila je da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Glasnogovornik vlade Japana izjavio je da će AstraZeneca u toj zemlji proizvesti više od 90 miliona doza vakcine, u trenutku kada vlada zabrinutost da li će zemlja imati dovoljno doza da započne odgođenu kampanju vakcinacije.

Britansko-švedska kompanija je japanskom ministarstvu zdravstva potvrdila da će većinu vakcina proizvesti u toj azijskoj zemlji.

“Vjerujemo da je vrlo važno moći vakcine proizvoditi kod kuće”, rekao je glavni sekretar u vladi Katsunobo Kato.

Japan, koji ovisi o stranim proizvođačima, planira početi s masovnim vakcinacijama krajem februara s Pfizerovom vakcinom za zdravstvene radnike, piše Reuters.

Također je naručio 120 miliona doza vakcine kojeg proizvode AstraZeneca i Univerzitet Oxford, od čega će se 90 miliona proizvesti u Japanu, a ostatak će se uvesti.

AstraZeneca započela je u Japanu ispitivanja vakcine AZD1222 prošlog ljeta te će u partnerstvu s farmaceutskom kompanijom Daiichi Sankyo i ostalim lokalnim partnerima proizvoditi i distribuisati tu vakcinu.

Fena

Pročitajte...