BH Fanaticosi pružili podršku Ivici Osimu: Nismo zaboravili vašu ruku spasa

Iako će ostati počasni predsjednik, 79-godišnji Osim ne ispunjava uslov da obavlja funkciju u nekom od tijela N/FS BiH, jer prema novom Statutu u organe i tijela N/FS BiH ne mogu biti izabrani stariji od 75 godina.

“Gospodine Osim, mi nismo zaboravili Vašu ruku spasa u trenucima mraka!

Izbacili ste čovjeka koji vam je omogućio te fotelje!

A mi nismo od jučer!

Ivica Osim je i prezime koje je dovoljno samo izgovoriti, a to će automatski donijeti salvu pohvala i aplauza širom svijeta. Po svakoj logici, najveće počasti bi trebale dolaziti iz njegove rodne Bosne i Hercegovine, ali ne – najveće počasti dolaze iz drugih zemalja svijeta, iz dalekog Japana, iz Austrije i mnogih drugih. Sve to zbog njegove karijere, njegovog znanja, njegovog karaktera. Orden Izlazećeg Sunca dobijen od strane japanske vlade dovoljno govori. Dovoljno govori i ulica u Grazu koja nosi njegovo ime. Najviše govori njegovo historijsko obraćanje medijima u jeku agresorskih napada na Sarajevo. Mala smo država sa puno heroja i još više izdajnika. Nisu cijenjeni dovoljno i na ovaj način će se potrošiti. Za kraj, nikada ne otpisujte pobjednike – uvijek su tu i neće odustati do posljednjeg daha!”, navodi se u poruci BH Fanaticosa objavljenoj na Facebooku.

Podsjetimo, Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je 25. augusta održao Skupštinu na kojoj je izmijenjen Statut, a nakon više od tri mjeseca je i objavio koje su promjene napravljene.

Najvažnija odluka je promjena člana 38, prema kojem su za kvorum i donošenje odluka i stupanja na snagu, potrebne dvije trećine glasova članova Izvršnog odbora, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH, a i tu glas moraju dati po jedan predstavnik iz kantonalnog i jedan predstavnik iz županijskog saveza.

Tako je de facto kreiran sportski “treći entitet” i Statut prema kojem se odluke donose na osnovu političkih i nacionalnih interesa.

Podsjetimo, 2011.godine FIFA i UEFA suspendovali su NS BiH upravo zbog nacionalnog ključa, odnosno mogućnosti da jedan nacionalni korpus blokira važne odluke za napredak bh. nogometa.

Pročitajte...