Bh. privredniku Iliji Studenu dodijeljen “Veliki orden časti“ Republike Austrije

– Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja uspjeli smo da iz Beča kao sjedišta Holdinga pozitivno utičemo na tržište BiH, te smo otvaranjem dvije proizvodne kompanije uspostavili agroindustrijski kompleks u Brčkom, rekao Studen

BRČKO (AA) – Na sinoćnjoj svečanosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana Republike Austrije u Sarajevu Iliji Studenu, predsjedniku Uprave Studen Holdinga uručeno je prestižno priznanje austrijskog predsjednika “Veliki orden časti“ za zasluge. Ovo priznanje dodijeljeno mu je za poseban doprinos u razvoju privrede Austrije i Bosne i Hercegovine, a uručio mu ga je Martin Pamer, austrijski ambasador u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izazov investiranja za Studen Holding oduvijek je značio ulaganje u razvoj tržišta i privrede zemalja u kojima je naša poslovna grupa prisutna. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja uspjeli smo da iz Beča kao sjedišta Holdinga pozitivno utičemo na tržište BiH, te smo otvaranjem dvije proizvodne kompanije, fabrike za proizvodnju jestivog ulja Bimal i Studen-Agrana rafinerije šećera, sa 500 zaposlenih uspostavili agroindustrijski kompleks u Brčkom koji svojim proizvodima snabdijeva pored domaćeg tržišta i zemlje širom svijeta“, rekao je Studen.

On je dodao i da je priznanje koje mu je dodijelila Republika Austrija potvrda da kontinuiranim ulaganjem Studen Holding snažno utiče na unapređenje cjelokupnog privrednog ambijenta BiH, te da su dosadašnja ulaganja pokazatelj za uspješan rad, čime je Studen Holding ujedno i najveći austrijski investitor u prehrambenoj industriji BiH. Opredjeljenje Studen Holdinga da u BiH utiče na formiranje tržišta sa prepoznatljivim i kvalitetnim bh. proizvodima koji se izvoze i na inostrana tržišta zasigurno će se nastaviti, a zalaganje za non-GMO proizvodnju, te podrška austrijskoj asocijaciji “Dunav soja“ je dio takve tržišne opredijeljenosti.

“Veliki orden časti“ je najviše državno priznanje koje predsjednik Austrije svake godine dodjeljuje političarima, oficirima, naučnicima, umjetnicima, preduzetnicima i poslovnim ljudima za posebna ostvarenja i doprinose. Studen je postao prvi bh. privrednik kojem je postao laureat. Prošle godine nagradu “Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije“ dobilo je više od 100 nosilaca priznanja među kojima je bilo samo 12 osoba koje nisu Austrijanci.

 

Pročitajte...