BiH domaćin dva velika odbojkaška događaja

Kao što smo ranije i objavili Evropska odbojkaška federacija dodijelila je Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine dva značajna takmičenja u konkurenciji žena, koji će se, uprkos pandemiji koronavirusa,  u augustu i septembru ove godine igrati u Zenici.

Ovo je potvrdio na današnjoj press konferenciji predsjednik saveza Alija Fatić, koji je podsjetio da će u periodu od 19. do 30. augusta, Zenica, zajedno sa Osijekom iz Hrvatske, biti domaćin Evropskog prvenstva za juniorke na kojem će sudjelovati 12 selekcija, dok će se od 3. do 6. septembra u zeničkoj Gradskoj arena “Husejin Smajlović” igrati i Drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo u konkurenciji seniorki.

Na tom će turniru sudjelovati četiri selekcije: Češka, Latvija, Slovenija te BiH, a plasman na EP izborit će dvije prvoplasirane selekcije. Prvi se turnir igra u Latviji u periodu od 25. do 28. augusta.

U subotu je na Ilidži okupljanje juniorske selekcije na kojem će se pojaviti 57 igračica. Nakon pet dana rada i testiranja, selektor i njegovi saradnici skratit će spisak na 20 imena.

Pripreme će se vjerovatno održati u Kaknju ili Lukavcu, a moguće i u Zenici.

Zbog pandemije koronavirusa, još nije obavljeno ni izvlačenje parova, odnosno grupa za EP za juniorke, koje će se igrati u dvije grupe sa po šest selekcija.

Fatić je najavio da će, osim BiH i Hrvatske, kao domaćina, ostalih 10 selekcija-učesnica biti određeno po rejtingu, jer zbog pandemije nije bilo moguće odigrati sve kvalifikacijske turnire.

 

Pročitajte...