BiH ocijenjena kao izvrstan domaćin: Okončana NATO-ova vježba u Tuzli (FOTO)

– Pripreme za ovu vježbu trajale su preko godinu dana, a Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH priznao je da je BiH profesionalno odgovorila zahtjevima

TUZLA (AA) – Uručenjem certifikata predstavnicima 34 nacionalna tima, danas je u Tuzli završena petodnevna NATO-ova civilna vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”Bosna i Hercegovina 2017”, javlja Anadolu Agency (AA).

Lukavac, BiH – 29. septembar 2017:Uručenjem certifikata predstavnicima 34 nacionalna tima, danas je u Tuzli završena petodnevna NATO-ova civilna vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”Bosna i Hercegovina 2017” ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Domaćin vježbe bio je Tuzlanski kanton, a organizatori su Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC). Učestvovalo je preko 1.200 osoba iz 34 države članice NATO-a i drugih partnerskih zemalja, a cilj vježbe je poboljšanje međusobne saradnje međunarodnih aktera u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Direktor Odjela za civilnu spremnost u sektoru za operacije NATO-a dr. Wolf-Diether Roepke čestitao je Bosni i Hercegovini na organizaciji 17. civilne NATO-ove vježbe, koja je koštala 767.000 KM, od čega je NATO izdvojio 200.000, a BiH ostatak novca.

”Imate li u vidu da stotine osoba koje planiraju dolaze iz različitih država, a zajednički rade na vježbi, njenim dijelovima i drugim elementima, mislim da je riječ o velikom postignuću”, rekao je Roepke.

Lukavac, BiH – 29. septembar 2017: Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Pripreme za ovu vježbu trajale su preko godinu dana, a Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH priznao je da je BiH profesionalno odgovorila zahtjevima.

”Zadovoljni smo i sretni što je vježba završila, kako sam to ranije rekao, bez ikakvih nesreća i loših posljedica iako se radilo o simuliranju dosta opasnih i komplikovanih i zahtjevnih simulacija. Dakle, mogu slobodno da kažem da kada smo prije godinu dobili povjerenje od NATO-a, imali smo i straha i treme i na jedan određen način plašili smo se ovolike obaveze i odgovornosti”, rekao je Mektić, dodajući da je organizacija bila opterećena detaljima birokratskog karaktera.

Mektić je dodao da je BiH dokazala da može na zadovoljavajući način odgovoriti u slučajevima katastrofa, iako ima mnogo stvari na kojima treba raditi u smislu bolje saradnje i upotrebe zajedničkih kapaciteta, kako bi se djelovalo jedinstveno s ciljem sprečavanja svih vrsta katastrofa.

Iako je BiH pokazala vlastite sposobnosti, za Mektića nema dileme u vezi sa djelovanjem u saradnji sa vladinim i nevladinim organizacijama iz drugih država.

”Mi moramo biti dio međunarodnog sistema i to je jedina naša šansa i jedina veća sigurnost da ćemo u takvom načinu spašavanja od posljedica katastrofa spasiti i ono što bi se reklo da se praktično ne može spasiti”, rekao je Mektić.

Govoreći o značaju ovakvih vježbi, Roepke je poručio da ukoliko službe kontinuirano ne rade i ne vježbaju, u slučaju potrebe njihov bi odgovor mogao stići prekasno.

(RTVTK/AA)

Pročitajte...