BiH: Poljoprivrednici nezadovoljni – najavljuju proteste

Poljoprivrednici u BiH ovih dana ukazali su na problem viškova poljoprivrednih proizvoda zbog situacije nastale pojavom korona virusa. Traže da se konačno ozbiljno pristupi spasavanju domaće proizvodnje i zabrani prekomjerni uvoz. Poljoprivrednici poručuju da, ukoliko nadležni ne donesu konkretne mjere za rješavanje problema domaćih poljoprivrednika, moguće je da će se oni odlučiti za blokadu granica.

Novinarka: Devleta Brkić

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istakao je da u BiH trenutno postoji 15 miliona litara mlijeka koji ne mogu da budu prodati, kao i velike količine mesa i povrća. Prema njegovim riječima, ukoliko nadležni ne donesu konkretne mjere za rješavanje problema domaćih poljoprivrednika, moguće je da će se oni odlučiti za blokadu granica.

– Tražimo da se u roku od 10 dana to rješava. U tom roku od 10 dana da nas prime, da održimo sastanak da vidimo šta zajednički možemo uraditi da riješimo nešto po tom pitanju. Ako se ne pronađe nikakvo rješenje ići ćemo u blokadu granica, i na taj način mi ćemo zaustaviti uvoz, istakao je Bićo.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Suad Selimović kazao nam je da je u Bosni i Hercegovini najveći problem plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda, odnosno njihova konkurentnost sa proizvodima iz uvoza.

– Mi nemamo viška nijednog poljoprivrednog proizvoda, jer BiH ne proizvodi ni 30 posto potrebnih prehrambenih proizvoda za ishranu svog stanovništva za godinu dana. Mi imamo jedan ozbiljan problem, a to je problem konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda koji dolaze sa imanja koja nisu opremljena tehnički, nisu stručno podržana i koja nemaju adekvatnu podršku države ili bilo kojeg nivoa ili institucije kada je u pitanju podrška proizvodnji domaće hrane, naglasio je Selimović.

Selimović naglašava da je naša zemlja potpisnica različitih sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i zemljama okruženja, zbog čega uvoz možemo ograničiti samo u slučaju da imamo dovoljno tih proizvoda da podmirimo svoje tržište, što nažalost nije slučaj. Smatra da je potrebno uraditi jasne strategije razvoja poljoprivrede, da se urade baze podataka koliko ustvari čega proizvodimo, koliko i koga potičemo, te raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača.

– Ako budemo radili na podizanju znanja poljoprivrednih proizvođača, na njihovoj tehničkoj opremljenosti, nabavci opreme koja je digitalizirana, softverski opremljena, pogotovo kada je u pitanju prerađivačka industrija, mi onda možemo računati na ozbiljnu konkurentnost naših proizvoda, zaključio je Selimović.

Iz Kantonalne privredne komore Tuzla ističu da svaki dan pojedemo 32 tone sira čija je vrijednost više od 220.000 maraka. Također, u 2019. godini uvezli smo sir edamer u vrijednosti od 28.376.908 maraka, te sira gaude u vrijednosti većoj od 15 miliona maraka.

(RTVTK)

Pročitajte...