BiH postigla značajan napredak u reformskim procesima

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je šefa Delegacije Europske unije (EU) u BiH Johanna Sattlera, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tijekom sastanka je konstatirano da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko mjeseci postigla značajan napredak u reformskim procesima i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Istaknuto je da je pokrenuto rješavanje većeg broja od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije te da bi veliki dio njih do jeseni mogao biti ispunjen.

Posebice značajnim je ocijenjen sporazum o Mostaru, uz konstataciju da je to primjer kako se zajedničkim angažmanom i političkim kompromisom mogu prevazilaziti prepreke.

Sporazum o Mostaru, kao i angažman ad hoc skupine Predsjedništva BiH, navedeni su kao inicijalni momenti za ubrzanje reformi koje će u konačnici dovesti do dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine i otpočinjanja pregovora s Europskom unijom.

Razgovarano je i o aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa i potpori koju EU pruža Bosni i Hercegovini.

Dio razgovora je bio posvećen i migrantskoj krizi, a sugovornici su ocijenili da je potrebno što prije završiti imenovanje ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Predsjedatelj Džaferović zahvalio je veleposlaniku Sattleru i čelnicima EU za sudjelovanje u obilježavanju 25. obljetnice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice te za potporu koju EU pruža radu Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica.

Pročitajte...