Zahvaljujući koordinaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, delegacije Evropske unije u BiH i nadležnih zdravstvenih institucija Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Brčko distrikta, Bosna i Hercegovina je pozvana da iskaže potrebe za vakcinom protiv Kovid-19, a u okviru EU mehanizma nabavke.

Slijedeći kontinuirane upite Ministarstva civilnih poslova BiH o mogućnosti uključenja Bosne i Hercegovine u EU mehanizam nabavke, Glavna uprava za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), putem delegacije Evropske unije u BiH, pozvala je Bosnu i Hercegovinu da iskaže svoje potrebe za količinom vakcina, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, Bosni i Hercegovini se otvara mogućnost da bude dio i EU mehanizma nabavke što je glavni i jedini preduslov maksimalne bezbjednosti u procesu nabavke vakcine.

Od početka pregovora i otvorenih opcija za nabavku vakcina, Ministarstvo civilnih poslova BiH pronalazi mehanizme kojim bi u najkraćem roku pomoglo žiteljima BiH, istakli su iz Ministarstva.