BiH: U septembru izvršeno 1.778 inspekcijskih nadzora o poštivanju epidemioloških mjera u FBiH

– Od marta do kraja septembra izvršen je ukupno 16.771 inspekcijski nadzor, donesena 2.063 rješenja o otklanjanju nedostataka, utvrđena 622 prekršaja s finansijskim teretom od 1.044.765 KM, te izdato 21 rješenje o zabrani rada

SARAJEVO (AA) – U septembru je izvršeno 1.778 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), entitetu u Bosni i Hercegovini,  saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), javlja Anadolu Agency (AA).

U uslovima pogoršane epidemiološke situacije, nadležni inspekcijski organi su, u skladu s naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva i preporukama zavoda za javno zdravstvo, prioritetno usmjereni na aktivnosti intenzivnog praćenja provođenja obaveznih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja epidemije COVID-19 na području cijele Federacije BiH.

Zbog organičenih kadrovskih kapaciteta sanitarnih inspekcija u FBiH, osiguran je i dodatan broj inspektora po ovlaštenju, odnosno puni angažman raspoloživih kapaciteta i provođenje timskih nadzora. Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se obezbijedilo kumulativno prisustvo inspekcijskih organa na području FBiH kao pomoć i podrška kantonalnim inspekcijama.

Iz FUZIP-a su podsjetili kako inspekcijski organi intenzivno rade na kontroli poštivanja odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i od kraja maja provode pojačane inspekcijske nadzore s fokusom  na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova.

Po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom periodu izvršeni su i timski inspekcijski nadzori na području Kantona Sarajevo (KS), Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) I Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), uz kontrolu provođenja mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području općine Neum. Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata, pored nepravilnosti u domenu poštivanja i provođenja minimuma epidemioloških mjera, federalni inspektori su konstatovali nepravilnosti i u oblasti fiskalizacije.

”U periodu od jula do septembra, federalni inspektori su u kontroli poštivanja i provođenja epidemioloških mjera izvršili 833 inspekcijska nadzora, te utvrdili 69 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi s finansijskim teretom od 124.750 KM“, saopćeno je iz FUZIP-a.

Prema objedinjenim podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora u oblasti kontrole provođenja i poštivanja epidemioloških mjera, u periodu od marta do kraja septembra izvršen je ukupno 16.771 inspekcijski nadzor, donesena 2.063 rješenja o otklanjanju nedostataka, utvrđena  622 prekršaja s finansijskim teretom od 1.044.765 KM, te izdato 21 rješenje o zabrani rada.

Apelovali su na privredne subjekte i građane da svojim savjesnim, odgovornim i zakonitim ponašanjem doprinesu stabilizaciji epidemiološke slike i suzbijanju koronavirusa u FBiH.

Pročitajte...