BiH: Vijeće naroda RS-a bez saglasnosti o vetu Kluba Bošnjaka

– Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a biće razmatrani na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a u petak

BANJALUKA (AA) – Na sjednici Vijeća naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije postignuta saglasnost o Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno su delegati Kluba bošnjačkog naroda pokrenuli postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a nakon što na jučerašnjoj sjednici nije postignuta saglasnost biće održana sjednica Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata. Ukoliko i na toj sjednici, koja je zakazana za petak u 10 časova, ne bude postignuta saglasnost ovo pitanje razmatraće Ustavni sud RS-a.

Sporni zakoni su usvojeni na sjednici održanoj 30. jula po hitnom postupku i na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, odnosno svih stranaka sa sjedištem u RS-u.

U pitanju je reakcija Narodne skupštine RS-a na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da, koristeći svoje ovlasti, donese dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.