BIHAMK: Putevi mokri, na planinama snijeg

U višim planinskim predjelima jutros pada snijeg i zadržava se na kolovozu.Posebno se upozorava na dionice preko planinskih prijevoja u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima više od 5 cm.

U nižim područjima Bosne i u Hercegovini pada kiša, pa je kolovoz mokar i mjestimično klizav.

Povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu, te da na na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Zbog pravoslavnog Božića danas od 12.00 sati do sutra (07.01.) do ponoći, zabranjuje se prijevoz eksplozivnih materija u BiH.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Pročitajte...