BIHAMK: Zbog niskih temperatura moguća poledica na kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini ovoga jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, u centralnim i istočnim krajevima.

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajaju se putevi u dolinama rijeka: Bosne, Lašve, Neretve, Save i Drine.

Apeluje se na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Mole se vozači da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Vozači koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno preko planinskog prijevoja Borova Glava, upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopćeno je iz BIHAMK-a.