BioNTech, Moderna i J&J rade na novoj vakcini za omikron

Kompanije BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson rade na vakcinama koje su posebno usmjerene na novu omikron varijantu korona virusa u slučaju da postojeće vakcine ne budu efikasne protiv nove nje, navodi se u saopštenju ovih kompanija.

Pojava nove omikron varijante izazvala je globalne reakcije jer su svi zabrinuti da bi se novi soj mogao brzo širiti širi čak i među vakcinisanim, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zbog toga su ponovo uvedene restrikcije na putovanja i druga epidemiološka ograničenja širom svijeta.

Iz BioNTecha je stigla potvrda da je ta kompanija u saradnji sa partnerima iz Pfizera započela rad na vakcini prilagođenoj varijanti omikron.

U međuvremenu, izvršni direktor Moderne Stephan Bancel izjavio je za CNBC da bi do isporuka nove vakcine moglo proći više mjeseci, najavljujući da bi za približno dvije sedmice trebalo biti poznato u kojoj mjeri su postojeće vakcine efikasne protiv omikron varijante.

U kompaniji J&J takođet je u toku procjena efikasnosti postojeće vakcine protiv COVID-19 u slučaju zaražavanja omikron varijantom, a istovremeno se i traga za vakcinom specifičnom baš za taj soj.

“Počeli smo da radimo na dizajniranju i razvoju nove vakcine protiv varijante omikron i brzo ćemo je unaprijediti i pokrenuti kliničke studije ako bude potrebno”, izjavio je Mathai Mammen, prvi čovek odjela za globalna istraživanja kompanije J&J.

Jedan ekspert za zarazne bolesti iz Južne Afrike rekao je da se čini da je omikron varijanta korona virusa prenosivija od prethodnih sojeva čak i na ljude sa imunitetom stečenim vakcinacijom ili nakon preležane infekcije.

(RTVTK/ Al Jazeera)

Pročitajte...