Bisera Alikadić dobitnica ‘Bosanskog stećka’ Društva pisaca BiH (VIDEO)

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine dodijelilo je nagradu ‘Bosanski stećak’ Biseri Alikadić, čime je i završeno 59. izdanje Međunarodne književne manifestacije ‘Sarajevski dani poezije’.

Na svečanosti uručenja tog priznanja, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Bisera Alikadić nije krila sreću zbog nagrade. Kaže dobro je dobiti nagradu, ali za nju je nagrada i to što je imala priliku da svoje knjige večeras pročita ‘živim stvorenjima, makar i maskiranima’.

– Ja sam poeta od ovoga svijeta. Poeziju osjećam. Poezija se u meni stvara, ona se meni najavljuje. U ovoj pandemiji meni je poezija pomogla da se skoncentrišem, da shvatim ljude mnogo više – naglasila je.

Po riječima predsjednika Programskog savjeta ‘Sarajevskih dana poezije’ Mile Stojića, najviše priznanje Društva pisaca Bosne i Hercegovine ‘Bosanski stećak’ ove godine ide u ruke velike pjesnikinje, pjesnikinje strasti i ljubavi o kojima se stalno govori, a kojih je sve manje u našim životima.

– Bisera Alikadić ostala je vjerna svom izboru i putu, pokazujući da književnost mora biti zatočnica ljepote i slobode. Njene pjesme govore jezikom jarkih boja i ekspresivnih slika – naglasio je.

I za predsjednika Društva pisaca BiH Hadžema Hajdarevića ovogodišnja dobitnica priznanja ‘Stećak’ jedna je od najistaknutijih bosanskohercegovačkig pjesnikinja.

– Ona je žanrovski jedna od najraznovrsnijih autorica. Bisera Alikadić zadržala je književno-estetsku i književno-etičku dimenziju svoga djela, a to je primarni argument kad se nekome dodijeli nagrada ili priznanje – naglasio je u izjavi novinarima.

Za manifestaciju ‘Sarajevski dani poezije’ Hajdarević naglašava da je najstarija književna manifestacija na našim prostorima. U gotovo šezdeset godina postojanja, gosti sarajevske smotre pjesništva bili su neki od najvažnijih pjesnika 20. stoljeća. Ovogodišnji, 59. Sarajevski dani poezije održani su u posebnim uvjetima.

– Nismo smjeli ugroziti kontinuitet manifestacije. Uslijed pandemije, programski sadržaji su održani na platformi ZOOM. To je novo iskustvo i obogatilo je mogućnosti plasiranja i samog pjesništva i žive informacije o njemu. Pokazalo se da su riječ i poezija jači od svake uvjetovanosti – istaknuo je.

Bisera Alikadić (1939.) rođena je u Podhumu kod Livna, živi u Sarajevu. Dobitnica je brojnih priznanja, a pjesme su joj prevođene na mnoge svjetske jezike.

Pročitajte...